“Ne vásárolj már szaporítótól, a jó ég áldjon meg” című sorozatunk legújabb felvonása
Mondhatnánk ilyenkor, hogy bezzeg mi megmondtuk. Van értelme? Semmi. De azért beszélgessünk. Mert hisszük azt, hogy minél többet kiabáljuk ezt a témát a nagyvilágba, annál többen észbe kapnak. Persze lehet, hogy ez csak hiú ábránd, de mi meglehetősen kitartóak vagyunk a témát illetően.
Szóval, a „Ne vásárolj már szaporítótól, a jó ég áldjon meg” című sorozatunk legújabb felvonása 4 részes.
Pár hét alatt forgatta le a SORS nevű rendező.
1 rész: állatvédelmi csoportban poszt. A hölgy felháborodott hangon írt, egy szabolcsi férfiról, aki eladott neki jó pénzért két x fajtájú kölyköt. Az egyik meghalt, a másik agonizált a kórházban (féregtoxikózis, parvo, minden játszott). Közben persze kiderült, hogy maga a hölgy is előszeretettel szaporít, de ez nem számít, két kölyök sorsa rommá tört. Az eladó nem elérhető, a kifizetett összeg bukta, a kölykök nem érik meg a felnőtt kort sem, nemhogy a tovább szaporítást. A poszt pár óráig látható csak, hogy mi lett a haldokló kicsivel, csak sejthető.
2. rész: X településen talált Y fajtájú kutya, utcán, tüzelő állapotban. Miatta összeverekszik két kan, az egyik meghal, a másik széttépi, mindezt rögzíti egy telefon kamerája. Chip regisztrálva több száz km-el arrébb, “tenyésztő” felveszi a telefont. Hát, eladta a kölyköket, két szukát, ide, Szabolcsba. A chip átregisztrálása nem történt meg, “tenyésztő” gyorsan lemond írásban a kóborló, tüzelő szukáról, de közben a vevő is előkerül, aki a mostani tulaj. Igen, szaporít. Be is vallja. 2 szukával nyomja, az egyik nálunk, és itt is marad, a másik nála. Nem, nem akarunk belegondolni, mi lesz vele.
Anélkül is tudjuk.
Nem, az istennek sem érti, miért probléma az, hogy a tüzelő szukája miatt meghalt egy kutya, meg amúgy is, miért nem a többi kóbor ebbel foglalkozunk, kiment a kutya, hát kiment, majd hazajön.
3. rész: kétségbeesett segítségkérésnek tűnik. Z fajtájú kutya, vevő ír nekünk, felháborodva. 500 km-t utazott a kutyáért, kifizetett érte sooook pénzt, a két éves gyerekének vette ajándékba, “hogyrohadnamegazaszemétakieladtanekem” felkiáltással érdeklődik, hol jelentheti fel, a kicsi lába el van törve, eladó nem veszi fel, a műtét százezres nagyságrendű, chip nincs, kiskönyv nincs, féreghajtás nincs, szerződés nincs, oltás nincs, “semmisincs”. Csak a törött lábú szapis kölyök, aki ajándéknak lett szánva, de az áru hibás. Meg az eladó is hibás. A vevő az nem, a vevő ártatlan, ő csak meglepit akart a gyereknek. Aki 2 éves.
4. rész: Szabolcs megyében kóborló 2 nagy testű, Q fajtájú ivaros kan. Chipesek. A chip szerinti tulaj innen több száz km. WTF??? Telefon, hát öööö izé. Igen, igen, eladott ide a környékre két kutyát, megnézi messengeren, kinek. Szerződés? Az nincs. Vevő telefonszáma? Ááááá. Hát az üzletet messengeren bonyolították. Előkerül a mostani tulaj, hát igen, az övé a két kutya, összekötjük a megtalálót meg a vevőt, vevő diszkréten rákérdez a megtalálónál, hogy nem akarja megtartani őket? Mert hát neki igazából nem is biztos, hogy kell a két kutya.
Megtaláló a munkahelyén zárta be őket, főnök azonnali kirúgással fenyegeti, hogy ha nem tünteti el a két hatalmas kant, kirúgja.
Megtaláló érthető módon félti a munkahelyét, jelenlegi tulaj cseszik a két kutyáért menni, két hatalmas kan újra utcán.
No comment.
Tudod, kedves szaporító barátunk, bizony, felelős vagy az általad létrehozott almokért. Szupi, hogy chipes kutyákat adtál el, már ha egyáltalán chipesek, de amíg a chip a te neveden van, bizony téged fognak meghurcolni, ha a kutya kárt okoz.
Mint a tegnapi 2 kutya gazdáját, akihez kihívtak minket, a kutyák meglógtak, az egyik meghalt egy autóbalesetben, a másik megúszta, de a kocsi totálkáros lett, a rendőrség kétszer hívott tegnap emiatt.
Igen, egyszerűbb chip nélkül eladni őket, 30-40-50000 Ft-ért, “mekkora biznicc, hogy ez miért nem jutott hamarabb eszembe???”
Könnyen jött pénz. Könnyen is megy. Csak közben élőlényeket nyomorítasz meg, barátocskám. Ja, hát ez téged nyilván nem izgat. Majd a hülye állatvédők összeszedik a bőrbeteg, allergiás, lebénult, légcsőszűkületes “selejt” árut.
Majd a hülye állatvédők zokognak a tönkretett életek miatt, majd ők ráköltenek százezreket, mire újra kutyát csinálnak belőlük. Majd ők megoldják. A te hülyeségedet. Meg azokét, akik olcsón akarnak fajtatiszta kutyát, mert a keverék az értéktelen semmi.
Drága ismerőseim, akik heti szinten felhívtok, hogy “teeeee, Évi, te úgy benne vagy ebben, nem tudsz valami jó kis franciabucit vagy yorkiet jó áron??”, légyszi kíméljetek meg. Nem, nem tudok. Ha tudnék sem mondanék tippeket.
Tudok viszont több százezer, menhelyeken, gyepiken várakozó fantasztikus KINCSET, akiknek egy bajuk van. Hogy nem fajtatiszták.
De az én szívem az övék. Bocsi.
(Novák Évi)