A kutyának nem az utcán a helye!
Maradjunk csendben? Nem, nem maradunk.
Őszintén, az a bizonyos tele van veletek.
Veletek, felelőtlen, nagyképű, egoista gazdákkal, akik röhögve és agresszívan reagáljátok le, hogy a kutyáitok folyamatosan utcán vannak.
Egy konkrét eset kapcsán születik ez a poszt, egy olyan jelenség kapcsán, ami full átlagos és megszokott. Szerintetek.
Nyíregyháza egyik forgalmas utcája napok óta tele van bizonyos kutyákkal, akik mind egy személyhez köthetőek. Elég. Csináld meg a kerítésed, tanítsd meg a kutyáidat. Nem, nem csak te, kedves azabizonyostulajdonos.
Hanem mindenki, aki szerint tök normális, hogy a kutya elmegy (majd hazajön). Mert ivaros, mert nincs sétáltatva, mert retteg a saját gazdájától (bizony-bizony), mert tele van gyógyult sebekkel (vajon miért?), mert neveletlen, mert #szarakerítés.
És tudod, miért? Mert egyrészt baromira törvényellenes, ami történik, másrészt meg baromira életveszélyes. Az egy dolog, hogy az utcán szabadon lófráló kutyáitok bármikor széttéphetnek egy kisebb testű, szabályosan, pórázon vezetett kutyát.
Az meg egy másik dolog, hogy ha egy állatbarát lelkületű ember autója elé ugrik ki (az önsétáltató kutyád), aki ösztönösen félrerántja a kormányt, akár haláleset is lehet a vége.
Ez normális dolog? Nem, nem az. Mindegy, milyen “fontos” emberek vagytok. Mindegy, mennyi ismerősötök van. Felelősek vagytok az állataitokért. Nehogy már azok az emberek legyenek a hibásak, akik féltve a ti kutyátok életét és mások biztonságát, összeszedik a renitens ebeket, időt, üzemanyagot, energiát nem kímélve, chipet olvastatva felkutatnak benneteket, és visszaadják a kutyáitokat.
Ott tartunk, hogy sok ember már félve indul el sétálni a saját kutyájával, mert egyre több gazdika tojik nagyívben a szabályokra, és attól kell rettegni, mikor jön szembe egy 50 kilós, nem gyengén agresszív kutya, aki miatt talán soha többet nem tudja a másik gazdi hazavinni a kutyáját. Egy darabban. Döbbenetesek vagytok.
(Utóirat by Évi: én átéltem. Az akkor 4 hónapos kutyám életét egy több órás műtéttel mentették meg 7 éve a kórházban, egy kutyatámadás miatt. Tokától bokáig össze volt varrva a kutyám. Az elmúlt 7 évben paprikaspray és egyéb, nem túl hivatalos eszközök kíséretében jártam sétálni, amíg a szomszéd utcában lakó támadó eb végül meg nem halt 14 évesen végelgyengülésben. Mesés 7 év volt. A kutyám a mai napig rosszul viseli a nagyobb, dominánsabb kutyák közeledését.)