Ivartalanítás

Egy ideális világban minden kutyának és macskának lenne gazdája…

 

A kóbor állatok száma egyre aggasztóbb méreteket ölt Magyarországon. Hazánkban több százezer kóbor állat él, és az ivartalanítás hiánya miatt a számuk napról napra nő.

A kutyákat és macskákat csak a biztonságos otthonban nyújtott emberi gondoskodás óvhatja meg a szenvedéstől, ennek hiányában kiszolgáltatottan, éhesen, legyengülten kóborolnak. Miközben Ön ezeket a sorokat olvassa, valahol egy újabb állat kerül az utcára!
Az ivartalanítás a legjobb megoldás!

Az ivartalanítás a születésszabályozás legbiztosabb módja, így megelőzhető, hogy olyan állatok jöjjenek a világra, amelyekről gazdájuk nem tud megfelelően gondoskodni. Ha fontosnak tartja, hogy ne legyenek az utcákon kóbor állatok, felelősséget érez saját állatai iránt, illetve nem tudja vállalni a kutya- és macskakölykök gazdához juttatásával, oltásával, gondozásával járó feladatokat és költségeket, mindenképpen válassza ezt a megoldást!
A nem kívánt szaporulat megelőzése az állattartók kötelessége!

Az ivartalanítás szinte rutinműtétnek számít a nőstények és hímek esetében is, miután az altatásból magához tért az állat, már haza is viheti a gazdi. A varratszedésre tíz nap múlva kerülhet sor, amely mindössze pár percet vesz igénybe. A műtétet egy éves kor után javasolt elvégezni. Az ivartalanítással járó költségek nem túl magasak, csak egyszeri kiadást jelentenek. Mindenképpen olcsóbb megoldás, mint a szaporulat gazdához juttatásával, oltásával, kezelésével, vagy a felnőtt állat csavargása alatt szerzett sérülések gyógyításával járó költségek.

 

Az ivartalanítás előnyei:

  • felesleges szaporulat elkerülése
  • nagy valószínűséggel megszűnik a csavargás, az állat nyugodtabb lesz
  • csökken az agresszióra való hajlam
  • a nőstények esetében a halálos kimenetelű emlő- és méhrákos megbetegedések esélye is kisebb lesz
  • Jól összeállított étrenddel és a kellő mozgás biztosításával az elhízás veszélye sem fenyegeti az ivartalanított állatokat.
  • Tévhit, hogy az ivartalanítással meg kell várni az első fialást. A műtét bármelyik ivarérett állatnál elvégezhető!


Az ösztönök parancsa mindennél erősebb

A „szerelmes” kutyákat és macskákat senki és semmi sem állíthatja meg, amikor ösztöneiktől vezérelve kerítéseket ugranak át vagy törnek szét annak érdekében, hogy a szukák közelébe juthassanak. A legnagyobb odafigyeléssel sem akadályozhatjuk meg állatainkat a szökésben, hacsak nincs olyan hely, ahová biztonságosan bezárhatjuk erre az időszakra. A bezártságtól viszont a legtöbb állat szenved, így a gazdák és szomszédaik kénytelenek a keserves vonyítást vagy nyávogást hallgatni nap mint nap.

A szuka kutyák évente általában kétszer tüzelnek, ami esetenként 3-4 hétig is eltarthat, ami egyformán sok bosszúságot okozhat a szuka kutya gazdájának, és a környékbeli kan kutyák tulajdonosainak. Számítanunk kell arra is, hogy a környék kóbor kutyái is gyakori vendégek lesznek.

A nőstény macskáknál évi 2-3 ivari ciklus figyelhető meg. Amióta megváltoztak az állatok életkörülményei, életmódjuk, táplálkozásuk, szinte bármelyik hónapban találhatunk bagzó macskát. A kandúrok pedig a nőstények csábítására reagálnak, és napokra eltűnhetnek otthonról, sokszor még enni sem járnak haza. Ha bezárják, hangosan nyávog, és a lakásban is jelöli a területét, ami bizony nagyon kellemetlen szagokkal jár.

Az ivartalanítás nemcsak a gazdi érdekeit szolgálja, hanem az állatokét is!
Zsúfolásig telt Állatotthonok

A megszületett kiskutyák és cicák gazdához juttatása hosszas procedúra, az állatotthonok zsúfolásig teltek, minden jó szándék ellenére sem tudják felvállalni a több százezer kóbor állat elhelyezését és új gazdához juttatását.

A Nyíregyházán működő Állatotthon 100 férőhellyel rendelkezik, de szinte folyamatosan 160 kutya él itt összezsúfolva. Egy örökbeadott állat helyére átlagosan 20 várakozik. A különböző okból feleslegessé vált állatok sorsáért pedig elsősorban a gazda a felelős, minden tőle telhetőt meg kell tennie, hogy megnyugtatóan rendezze a kutya vagy macska sorsát, új otthont találjon számára.

 

Az állatotthonok nem részesülnek állami támogatásban, a befogadott állatok gondozásának, gyógykezelésének költségeit csak lakossági adományokból tudják megvalósítani.

Minden egyes kutya vagy macska ivartalanításával már nagy előrelépést tettünk, amit egy egyszerű matematikai művelet is bizonyít: évente két tüzelési ciklussal, és szaporulatonként három egyeddel számolva az utódok szaporulatait is figyelembe véve ez 6 év alatt 260 000 kutyát jelent, ami megdöbbentő eredmény! … és általában nem csak három kölyök születik.
Kedves állattartó!Kérjük, hogy végeztesse el kutyáján, macskáján ezt a műtétet, függetlenül attól, hogy nőstény vagy hím állatot tart! Az ivartalanítás nemcsak az állattartó, hanem az állat érdekeit is szolgálja, rengeteg bosszúságot és bajt előzhet meg vele. Ez az egyetlen biztos megoldás a nem kívánt szaporulat elkerülésére, így csak olyan állatok fognak világra jönni, amelyekről egész életükben szerető gazdik gondoskodnak.

A műtéttel kapcsolatban további információért forduljon bármelyik állatorvoshoz!

Tegyen Ön is azért, hogy ne legyenek gazdátlan állatok: ivartalaníttassa kutyáját, macskáját!