Küldetésünk

Az Állatbarát Alapítvány 1993-ban alakult Nyíregyházán, azóta küzd az állatok jogaiért, jólétükért, a felelős állattartásért.   Fő működési területünk Szabolcs-Szatmár-Bereg megye.  Évente mintegy 6-800 négylábút mentünk meg az út széléről, szedünk le a lánc végéről, szabadítunk ki borzalmas tartási körülmények közül, majd testi-lelki rehabilitációjukat követően indítunk el az új, szebb élet felé egy felelős gazdi oldalán. A gondozásunkba kerülő állatok többsége sérült, balesetet szenvedett, vagy a rossz tartási körülmények, a hosszú kóborlás miatt betegségekkel küzd. Életük esetenként csak bonyolult műtéttel, intenzív kezeléssel menthető meg. Gyógykezelésüket követően védőoltásokat, chipet kapnak és átesnek az ivartalanításon. Védenceink állategészségügyi ellátását a telephelyünkön létrehozott korszerű műtő és kezelő, illetve karanténhelyiségek teszik lehetővé.

Fennállásunk óta üzemeltetjük az Állatotthont, amely ma már a legszínvonalasabbak közé tartozik az országban. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően fűtött kölyökkennelsorral, szintén fűthető macskaházzal és az idős kutyáink kényelméért meleg, kanapékkal otthonossá tett “öreg kennellel ” is rendelkezünk. Igyekszünk folyamatosan fejleszteni, javítani a lakóink életkörülményeit, hogy a nálunk töltött – reméljük átmeneti – időt minél kényelmesebben, kiegyensúlyozottabban tölthessék el.

                              

Az a célunk, hogy az állatokat olyan helyre adjunk, ahol életük végéig biztosítják számukra a megfelelő körülményeket, szeretetet, felelősségteljesen gondoskodnak róluk. Örökbefogadás előtt minden alkalommal elbeszélgetünk a leendő gazdival, hogy közösen  találhassunk olyan kutyát vagy cicát, ami fajtáját, tulajdonságait, szükségleteit figyelembe véve megfelel a gazda számára, és az állat is jól fogja magát érezni új helyén. Láncon- illetve kenneltartásra NEM adunk örökbe kutyát, hisze elvünk, hogy védenceink csak jobb körülmények közé kerülhetnek mint a menhelyen vannak. A felnőtt kutya örökbefogadása előtt legalább három alkalommal meg kell látogatni a leendő gazdinak a kiválasztott kutyát, foglalkozni, ismerkedni kell vele. A munkatársaink megfigyelik, hogyan viszonyulnak egymáshoz, kölcsönösen elfogadják-e egymást. Erre a célra készült egy „ismerkedő kennel”, ahol hosszabb időt is együtt tölthet az örökbefogadó a kutyával. Ha mindkét részről sikerült megbarátkozni, jól viszonyulnak egymáshoz, örökbeadjuk a kiválasztott állatot.

Az örökbefogadáskor egy szerződést kötünk, amely részletesen tartalmazza azokat a feltételeket, amelyet mindenképpen be kell tartani az örökbefogadónak (pl. szaporítás tilalma, állategészségügyi ellátás biztosítása, Állatvédelmi Törvényben foglaltak betartása stb.). Az állat tartásának körülményeit Alapítványunk munkatársai bármikor ellenőrizhetik, és ha nem megfelelőnek ítélik, azonnal visszahozhatják az Állatotthonba, és rendszeresen élünk is ellenőrzési jogunkkal. 

Az Állatotthonban elhelyezett kutyák és macskák kizárólag ivartalanítva költözhetnek új otthonukba, a kölyök állatokat pedig ivartalanítási kötelezettséggel adjuk örökbe. Minden fórumon erre ösztönözzük kampányaink során a lakosságot is. Mindenképpen a probléma megelőzésében látjuk a megoldást, az ivartalanítás és a felelősségteljes állattartás vezet a jelenlegi helyzet javulásához. Hangsúlyozzuk, hogy csak azok fogadjanak magukhoz állatot, akik tájékozódtak az igényeiről, tulajdonságairól, szükségleteiről, és ennek tükrében látják, hogy élete végéig biztosítani tudják számára ezeket a feltételeket.

Történetünk 

Az  Alapítványt 1993-ban maroknyi állatbarát fiatal alapította, akik szabadidejükben, saját pénzükből mentették a környék bajba jutott állatait.  Állatotthonunk kezdetben Sóstóhegy-Feketedűlőn kapott helyet, ekkor 70 kutya befogadását tették lehetővé a körülmények. A növekvő  igények szükségessé tették egy nagyobb befogadóképességű Állatotthon létesítését, amelynek 1998-ban kezdődtek el építési munkálatai végleges helyén, a Csatorna utcán.

2000-ben felvette szervezetünket tagjai sorába az Állatvédő Világszövetség, majd 2001-ben a Brit Királyi Állatvédő Társaság (RSPCA)   is tagjai közé választotta Alapítványunkat, biztosítva ezzel a további szakmai együttműködést. Munkánkat évek óta német, svájci, luxemburgi társzervezetink is segítik.

1996-ban indítottuk útjára az azóta is minden év végén megrendezett “Adj egy tárgyat az állatokért”  akciót. Novembertől várjuk az olyan feleslegessé vált, de még jó állapotban lévő használati- és dísztárgyakat kérünk a lakosságtól, amelyekre nekik már nincs szükségük, de más még hasznát veheti. A felajánlott tárgyakból decemberben filléres” vásárt rendezünk, melynek  bevételt teljes egészében az Állatotthonban élő kutyák és cicák életkörülményeinek javítására, gyógykezelésére fordítjuk.

2001-ben szerveztük meg első alkalommal a „Fesztivál az állatokért” elnevezésű programot, amely azóta a legnépszerűbb és legsikeresebb rendezvényünkké vált.  Minden év őszén, az Állatok világnapjához kapcsolódóan rendezzük meg Nyíregyháza valamelyik szabadidős parkjában. A programok a felelős állattartás és állatvédelem jegyében zajlanak,  különböző kutyás bemutatók, valamint a keverék kutya szépségverseny mellett állatorvosi-, állattartási-, állategészségügyi tanácsadást is nyújtunk. A gyerekeknek minden évben extra meglepetés-programmal kedveskedünk, különböző kézműves foglalkozásokon vehetnek részt. A nagyszabású rendezvényen helyi művészek, kézművesek, és természetesen a térség más állatvédő szervezetei is képviseltetik magukat.

2005. decemberében került először megrendezésre az Állatok karácsonya. Az Állatotthonban felállítottunk egy öt méter magas fenyőfát, amelyet a kilátogató állatbarátokkal együtt díszítettünk fel. Mindenki elhelyezhette a fenyőn saját díszét, illetve a fa alatt a kutyáknak és cicáknak szánt finomságokat, plédeket, felszerelési cikkeket. A rendezvénynek nagyon nagy sikere volt, így ezentúl minden évben, karácsony előtt ismét megszervezzük.

Alapítványunk szívesen kapcsolódik más hazai és külföldi állatvédő szervezet által indított kampányokhoz is, amelyben legtöbbször aláírásgyűjtéssel, szemléletformáló anyagok, szórólapok, plakátok terjesztésével veszünk részt, valamint megjelenünk mások által szervezett, nagy érdeklődésre számot tartó helyi rendezvényeken is (expókon, vásárokon, kiállításokon stb.). Minden rendezvényünkön megismertetjük az érdeklődőket tevékenységeinkkel, és lehetőséget biztosítunk arra, hogy önkéntesként ők is bekapcsolódhassanak munkánkba.

Jó kapcsolatot alakítottunk ki a helyi média képviselőivel, programjaink, híreink az elektronikus és az írott sajtón keresztül egyaránt nagy nyilvánosságot kapnak. 2004-ben a Magyar Újságírók Országos Szövetségének állatvédelmi szakosztálya az „Év állatotthona” címmel tüntette ki Alapítványunkat, majd 2005-ben a megyei „Civil társ” díj keretében az „Év civil szervezete” díjat kaptuk. Eredményes tevékenységeinknek köszönhetően Alapítványunk az ország egyik legjobban működő állatvédelmi szervezetévé vált, a térség lakossága pedig az állatok érdekvédelmi szervezeteként tart minket számon. Tevékenységeink, programjaink nyilvánosak, szervezetünk nyitott mindenki számára, munkánkba bárki betekintést nyerhet, illetve önkéntesként is bekapcsolódhat.

Szemléletformálás

A kezdetektől nagy hangsúlyt fektetünk a szemléletformáló tevékenységekre, hiszen tudjuk, hogy hosszú távú javulást csak a tájékoztató, ismeretterjesztő programokkal lehet elérni az állatvédelem, a felelősségteljes állattartás területén.  Ennek egyik leghatékonyabb módja a közvetlen kapcsolat kialakítása a lakossággal, szemléletformáló kiadványaink, írásaink minél szélesebb körű terjesztése. A rendezvények, kampányok segítségével eredményesen szólíthatjuk meg az embereket, és tájékoztatást, információt nyújthatunk az állatvédelemről, aktuális kérdésekről.

Hisszük, hogy a nevelő-oktató munkát a legkisebbeknél kell elkezdeni, hiszen belőlük lesznek a jövő állattartói. Éppen ezért számos visszatérő programunk célozza a fiatalabb generációkat: Állatbarát napközis tábor, kihelyezett biológia óra a menhelyen, rendkívüli óra az iskolákban, óvodákban, közösségi szolgálat, gyereknapi programok.

Minden lehetőséget megragadunk, hogy az állatvédelem aktuális problémáit, a megoldás lehetőségeit és legfőképp a felelős állattartás alapszabályait megmutassuk a lakosságnak. Rendszersen hívjuk az állatbarátokat az Állatotthonunkban megrendezett közösségi programok, hiszen így személyesen tapasztalhatják meg munkánk nehézségeit és természetesen szépségeit.