Az ivartalanítási pályázat vége
És, itt a vége. Elérkeztünk az Agrárminisztérium által kiírt pályázat végéhez, 10 millió Ft-ot nyertünk ivartalanításra, és tegnap az utolsó kutyi is átesett a dolgon.
3 hónapos hosszabbítást kértünk, mert a COVID helyzet borított mindent, orvoshiány alakult ki, és lassabban haladtunk a tervezettnél.
305 szuka kutya ivartalanítását csináltuk meg.
Voltak köztük rászoruló gazdás kutyák, és rengeteg romatelepes kutya is.
Borzalmas körülményeket láttunk, iszonyú helyeken jártunk, és minden alkalommal beleszakadt a szívünk, amikor lábadozás után vissza kellett adnunk a kutyákat a gazdáknak.
Voltak, akik végleg velünk maradtak, mert a gazdának nem kellett, vagy mert senki nem ismerte el, hogy adott kutya az övé. Volt olyan is, Svetlana, a hatalmas macilány, akit vissza kellett adnunk láncra, de egy hét után felhívtak, hogy mégis vigyük el, mert fel akarják őket jelenteni a kutya miatt, aki amúgy egy kis borjú, de rettegnek tőle a szomszédok. Ő már azóta gazdis.
Nyilván nem először jártunk ilyen helyeken, és nem is utoljára, de most végre volt anyagi hátterünk, hogy valamit könnyítsünk rajtuk. Módszeresen térképeztünk fel utcákat, telepeket, kerestük a rászorulókat. Hoztuk-vittük, lábadoztattuk őket, a karantén folyamatosan telt házzal üzemelt (most is egyébként…).
Sorsok, életek, tekintetek, lelkileg volt ez az egész inkább megterhelő, bár fizikailag sem volt kis feladat. Mégis, nagyon sajnáljuk, hogy ennek vége, mert a rászoruló kutya soha nem fogy el, sőt, mintha egy feneketlen kút lenne ez az egész.
Az erre kapott keretünk elfogyott, de 305 kutya már soha többé nem fogja növelni a kóbor kutyák számát, nem fialnak többé.
Egy ekkora megyében, mint Szabolcs, ez a szám szinte semmi, elhanyagolható, de ha mondjuk átlagosan 8 kölyök születésével számolunk, évente 2x, ez rögtön közel 5000 kutya évente, akik nem születnek meg, és nem az utcán végzik, vagy láncra verve, mint rengetegen.
Nagyon szeretnénk, ha folyamatosan támogatás lenne az ivartalanításra országos szinten, mert ez egy hatalmas segítség volt, de egyelőre nem látjuk a fényt az alagút végén.
Egyelőre mi egy dolgot tudtunk kitalálni, bár nyilván ehhez a segítségetek kell. Szeretnénk egy elkülönített alszámlán egy úgynevezett ivartalanítási alapot nyitni, az ide befolyt összegből pedig folytatni ezt a kezdeményezést, erről lesz külön poszt hamarosan.
Nagyon szépen köszönjük az Agrárminisztérium támogatását, és köszönjük szépen azoknak az önkénteseinknek is, akik segítettek a lebonyolításban. Folytatjuk.