A kutyamentés egy dolog. „Valaki segítsen”. Valaki segít, mindenki megnyugszik, a zavaró elem eltűnik az utcákról, nincs több dráma, vér, szenvedés látványa, van pár napig érdeklődés, figyelemmel kísérés, majd kutyák ezrei süllyednek a feledés homályába. Már nem elég érdekesek, már meg vannak mentve, majdcsak lesz gazdi… Vagy nem. A megmentett kutyák azonban velünk maradnak, sokan pedig nagyon nem egyszerűek…
Tamás Csombordi-t jó ideje ismerjük már. Rendszeresen sétáltatta a kutyáinkat, szereti a nehezebb eseteket. Örömmel adtunk neki olyan kutyákat sétálni, akik valamiért problémásabbak, keveset viszik őket. Mindig volt olyan kutya, akivel többet foglalkozott, és emiatt sok olyan kutyánk gazdára talált, akinek nélküle valószínűleg nem sok esélye lett volna. Többek közt bull típusú kutyák, több is.
Egyre többet járt hozzánk, egyre komolyabban érdekelte a téma, egyre többet beszélgettünk, és ő egyre inkább azt érezte, hogy komolyabb kereteken belül szeretné csinálni ezt az egészet. Tomi egy végtelenül türelmes, kitartó, nyugodt és alázatos srác, nem volt kérdés, hogy mindenki biztatta. El is végezte a tanfolyamot, és így már hivatalos papírja is van arról, amit amúgy ösztönösen nagyon jól csinált.
Jelenleg Miroslava kutyánkkal foglalkozik rengeteget, akinek volt egy komoly mélypontja a menhelyen néhány hónapja (a stressz és bezártság miatt depressziós lett, nagyon lefogyott, és két gondozónknak is nekifordult, mindkét esetben harapott. Nem kicsit…)
Azon a ponton felmerült az altatás is, ez nem titok, hisz nem kockáztathattuk, hogy egyszer annyira súlyosan megsebez valakit, hogy tragédia lesz a vége. Nyilván ez az utolsó verzió lett volna, és természetesen kerestük neki a lehetőségeket.
Tomi vállalta, hogy komolyan elkezd vele dolgozni, és Miroslava hatalmasat fejlődött a kezei alatt.
Megtanulta az alap parancsokat, tud szépen sétálni más kutyák társaságában is (amúgy kutyázik, nem biztonságos együtt tartani más kutyával), és Tomi egyetlen szavára elengedi a szájába vett huzigálós játékot (ez nagyon jó számára a stressz levezetése miatt, koncentrációt tanul, és az ereszd parancs már szuperül megy neki – ez nagyon fontos, ha esetleg ráfogna valamire, amire nem kellene).
Tominak jelenleg nem olyanok a körülményei, hogy örökbe tudja fogadni, de megtenné, ha lehetne.
Miroslava mellett most elkezdett Faridával is foglalkozni, ő sem egyszerű eset, de biztosak vagyunk abban, hogy jól fog menni.
Az sem titok, hogy szeretnénk, ha a problémásabb kutyák gazdáinak ne az legyen az első gondolata, hogy szabaduljanak a kutyáiktól, inkább kérjenek segítséget. Például Tomitól.
Nagyon sok szuper szakemberrel dolgozunk együtt egyébként, mindenki másban jó. Tomi leginkább a problémás, esetenként agresszív kutyák rehabjában lesz segítség. Keressétek bátran. Mi nagyon szeretjük. ❤