Állatbarát módon csinálni

Kiírom a nevét, mert megérdemli. Sőt, a települést is megnevezem, és a pozícióját is. Igenis, tudja meg a világ, hogy milyen emberek vannak. Mert ez fontos, mert nem maradhat titokban, hogy ez az ember hogyan kezeli az állatvédelem kérdését a saját településén.

Kezdem valahonnan tavalyról. Újfehértóról kaptunk egy bejelentést, miszerint egy akácosban van kikötve egy sebesült kutya, egy hátrányos helyzetű család kertjének végében. Elmentünk érte. Ő volt Tigra (azóta gazdis).
Az udvaron áthaladva egy másik kutyára figyeltünk fel, aki csontsoványan remegett egy törött palahalmaz mellé kötve, sem vize, sem háza nem volt, a gazdái lemondtak róla. Ő lett Chili, aki ma már Lujziként fetreng a kanapén egy szuper családnál.

A szomszédokat kértük, hogy szóljanak, ha új kutya kerül oda. Hát most szóltak… 1 év elteltével újabb két kutya van ott láncon, egy fekete, egy kecskeólba zárva, és egy fehér, egy rövid láncon.

Hosszú hétvége van, ünnep volt, bár mi ugyanúgy dolgoztunk, de a hatósági emberek, a jegyző, a polgármester nem, meg sem próbáltuk őket előkeríteni, holnap reggel szerettünk volna kimenni a helyszínre, a fent említett személyek és a rendőrség segítségét kérve. Javasoltuk a bejelentőnek, hogy addig is csináljon egy posztot, hogy kapjon a dolog egy kis nyilvánosságot.

Ma kaptunk tőle egy üzenetet. A poszt hatására a polgármester, Hosszú József felvette a kapcsolatot egy helyi állatvédővel, Ágival, aki épp egy másik kutya után rohangált, és dacára a hosszú hétvégének, a vasárnapi ebédnek, a szabadnapjának, azonnal a helyszínre indult.

Első körben nagyon komolyan elbeszélgetett a családdal, és jelezte nekik, hogy ez így nagyon nem oké, Ági segítségével a kutyák átmenetileg hosszabb láncot, ételt, fekhelyet kaptak, és szerdán el is lesznek onnan hozva. A fehér hozzánk kerül, a feketének elvileg másik befogadója lesz, de ez még egyeztetés alatt.

Mint megtudtuk, a polgármesternek nem ez az első akciója az állatok védelmében, nem olyan régen egy határba kikötött kutya gazdáját büntette meg elég komoly pénzbüntetéssel, elkobozták a kutyát, és el is tiltották az állattartástól.

Szóval igen. Így is lehet. Így lehet csak igazán. Állatbarát módon, odafigyelve a lakossági bejelentésekre, nem húzva az időt, nem belesüllyedve a bürokrácia adta lehetőségekbe, 30 nap, meg 45 nap, meg társai, amíg válaszolhatnak.
Óriási köszönet illeti tehát Hosszú Józsefet, Újfehértó polgármesterét. Legyen ez egy példa. Ami követendő.