Tény, hogy nincs cukibb egy pilláit rebegtető, pihe-puha szőrű, tapsifülű nyuszinál vagy egy sárga pihés, viccesen totyogó kiskacsánál… A Húsvét élő „kellékei” ők sajnos, de ahogy a Húsvéti Ünnepek is tovaszállnak, úgy kopik meg az ajándékba kapott élő állat varázsa is!

Bármennyire is édesek, fel kell hívnunk a figyelmet arra, hogy az élő állat nem játékszer. Persze, a megajándékozott gyerek nagyon boldog. Csillogó szemmel babusgatja, simogatja az új kis kedvencet. De vajon ők is ennyire élvezik ezt a fajta szeretet????? A nyulat, kacsát vagy kis csibét nem lehet ölelgetni, cibálni, puszilgatni. Nem ez az igényük. Ezeknek az élőlénynek nyugalomra van szükségük, meg vannak a saját, fajára jellemző szükségleteik, amiket ha nem biztosítanak a számukra, akkor könnyen meghalhatnak.

A gyerekek pedig az ünnep elteltével új kedvencet, új elfoglaltságot találnak maguknak. Abba pedig bele sem merünk gondolni, hogy a megunt”játékszerek” az ünnepek után hogyan végzik. Az állatok élni, érezni, szenvedni képes lények, nem dobhatóak ki, mint egy régi játék, egy elhasznált tárgy. Számukra Húsvét elteltével is biztosítanunk kell a megfelelő környezetet, megfelelő gondoskodást. Táplálásuk, gondozások, egészségügyi ellátásuk nagy felelősség és – valljuk be őszintén – nem kis teher, amely természetesen az ünnep után a szülő nyakába szakad. És ne higgyük azt, hogy majd az állatkertek, menhelyek képesek befogadni minden megunt ünnepi kis kellékeket…..

Légy felelősségteljes, és ne vásárolj élő állatot húsvétkor!

De hát akkor mit ajándékozz a gyerekednek Húsvétra? Csoki nyuszit vagy plüssállatot! Vagy menjetek ki egy közeli menhelyre és sétáltassatok meg 1-2-10 kutyust, simogassátok meg az összes doromboló bársonytalpút!!!!!! Igaz nem nyuszik, kacsák, de nagyon hálásak lesznek !!!