Állatotthon

Fennállásunk óta üzemeltetjük az Állatotthont, amely a legszínvonalasabbak közé tartozik az országban. A térség egyetlen Állatotthonaként Szabolcs-Szatmár-Bereg megyén kívüli településekről is hozzánk fordulnak azok, akik el szeretnék helyezni állataikat, illetve örökbefogadnának kutyát vagy cicát.
Örökbefogadás

Az Állatotthonban élő kutyák és macskák rendszeres állatorvosi ellenőrzés alatt állnak, és megkapnak minden szükséges védőoltást. Az a célunk, hogy minden kutyát és cicát olyan helyre adjunk, ahol élete végéig biztosítják számára a megfelelő körülményeket, felelősségteljesen gondoskodnak róla. Örökbefogadás előtt minden alkalommal elbeszélgetünk a leendő gazdival, hogy közösen találhassunk olyan kutyát vagy cicát, ami fajtáját, tulajdonságait, szükségleteit figyelembe véve megfelel a gazda számára, és az állat is jól fogja magát érezni új helyén. Egyes esetekben már az örökbefogadás előtt elmegyünk, és megvizsgáljuk, hogy felkészült-e a család az állat fogadására, adottak-e a kutyatartás feltételei.

Ha mindkét részről sikerült megbarátkozni, jól viszonyul egymáshoz mind a kutya, mint a leendő gazdi, örökbeadjuk a kiválasztott állatot. Az örökbefogadáskor egy szerződést kötünk, amely részletesen tartalmazza azokat a feltételeket, amelyet mindenképpen be kell tartani az örökbefogadónak (pl. szaporítás tilalma, állategészségügyi ellátás biztosítása, Állatvédelmi Törvényben foglaltak betartása stb.). Az állat tartásának körülményeit Alapítványunk munkatársai bármikor ellenőrizhetik, és ha nem megfelelőnek ítélik, azonnal visszahozhatják az Állatotthonba, és rendszeresen élünk is ellenőrzési jogunkkal.

Ivartalanítás

Az Állatotthonban elhelyezett kutyák és macskák közül minél többet ivartalaníttatunk, és erre ösztönözzük kampányaink során a lakosságot is. Mindenképpen a probléma megelőzésében látjuk a megoldást, az ivartalanítás és a felelősségteljes állattartás vezet a jelenlegi helyzet javulásához. Hangsúlyozzuk, hogy csak azok fogadjanak magukhoz állatot, akik tájékozódtak az igényeiről, tulajdonságairól, szükségleteiről, és ennek tükrében látják, hogy élete végéig biztosítani tudják számára ezeket a feltételeket.
Fejlesztések az Állatotthonban

2003-ban vettük használatba a szociális épületet, melyben egy fogadó helyiség, állatorvosi rendelő, iroda, öltöző, fürdőszoba és kutyafürdető került kialakításra. Elkészült egy filagória, amely lehetővé teszi, hogy 30 fős csoportok, iskolai osztályok tavasztól őszig megfelelő körülmények között tanulhassanak az Állatotthonban, ahol az elméleti ismeretek elsajátítása után gyakorlati tapasztalatokat is szerezhetnek. Újabb kennelek és kifutók kerültek kialakításra, amelyek megépítése szükséges volt az állatok tartási körülményeinek javításához, és a zsúfoltság mérsékléséhez. A kifutó megépítése az állatok mozgásigényének kielégítését is szolgálja, melynek köszönhetően nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak, könnyebben kezelhetők az ott tartózkodó kutyák, így örökbeadási esélyeik is nőnek.A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően valóban színvonalas, korszerű létesítmény fogadja az Állatotthonba érkező látogatókat, a bent élő kutyák és macskák számára jó körülményeket tudunk biztosítani. Állatotthonunk az év minden napján 8-16 óráig látogatható.
Állatvédelmi tanácsadó iroda

Alapítványunk megalakulása óta működteti tanácsadó irodáját, az érdeklődők száma folyamatosan nő, a napi átlagos megkeresések száma 15. A legtöbb kérdés kutya-és macska elhelyezéssel, örökbefogadással kapcsolatos, de egyre nagyobb az érdeklődés állatok jogaival, állattartással, állategészségüggyel kapcsolatban is. Számos szakértő segíti munkánkat (állatorvos, jogász, ornitológus, állatpszichológus, herpetológus, denevérkutató, etológus, rovarkutató, stb.), így teljes körű tájékoztatást tudunk nyújtani speciális kérdésekben is. Az állatvédelmi jogszabályok még kevésbé ismertek, illetve nem tudja a lakosság nagy része, hogy milyen ügyben kihez fordulhat. Mi ezekben a kérdésekben is információval szolgálunk, felvesszük a kapcsolatot az illetékes hatóságokkal, szervezetekkel, és segítünk megoldani a problémákat. Szervezetünkhöz az ország egész területéről érkezik megkeresés. Tagjai vagyunk a Magyar Állatvédők Országos Szervezetének, folyamatos kapcsolatban állunk a hazai állatvédő szervezetekkel, így a bejelentőt, amennyiben helyi intézkedésre van szükség, a területileg illetékes állatvédő szervezethez vagy hatósághoz tudjuk irányítani. Ingyenes tanácsadással az év minden napján az Állatotthonban állunk a lakosság rendelkezésére személyesen, illetve telefonon vagy levélben. Telefonügyeletünk éjjel-nappal hívható, rendszeresen érkezik hozzánk éjszaka is bejelentés balesetes, sérült állatokról.

Autóbusszal: 10 számú autóbusszal, amelyről a vasúti átjáró utáni 3. buszmegállóban kell leszállni. A csatorna parton egy földút vezet hozzánk, de a főút mellett már tábla jelzi az irányt.

Autóval: Nyírszőlős felé a Kótaji úton, a vasúti átjáró után az első letérő jobbra. A bekötő út előtt tábla jelzi az irányt. A gyalogosút és az autóút is pontosan az Állatotthonhoz vezet.

Látogasson el hozzánk Ön is, szeretettel várjuk!