Szívférgesség
Hetek óta érlelem ezt a posztot, és még most sem tudom, hogyan kezdjem, hogy végig olvassátok, mert nem lesz rövid, viszont nincs benne vér, halál, sérülés, de mégis egy annyira fontos téma ez, amiről MUSZÁJ beszélni.
Mert valószínűleg nem is sejtitek, hogy mekkora veszélyben vannak a saját kutyáitok is, tovább megyek, lehet, hogy ők is betegek, csak nem tudtok róla.
A szívférgesség egy alattomos betegség. Semmilyen tünete nincs, sokszor évekig. Nem fogok belemenni több oldalas, unalmas fejtegetésbe a lefolyásáról, igyekszem nagyon egyszerűen fogalmazni.
A célom az, hogy elvigyétek a kutyáitokat szűrésre. Mondok nektek egy számot. 44.
44 kutyánk lett szívféreg pozitív a múlt héten befejeződött, több hetes idei telepi szívféregszűrés eredményeképpen. 44. A menhelyes védenceink negyede. Ott tartunk, hogy szinte minden második beérkezőnk tesztje pozitív. Ez felfoghatatlan, rémisztő, és nagyon elkeserítő. Nem azért, mert nem kezelhető a dolog. Hanem azért, mert a pozitív kutyák örökbefogadási esélyei a béka feneke alá zuhannak.
Nagyon-nagyon egyszerűen: jön egy fertőzött szúnyog, megcsípi a kutyádat. Vélhetően szívférges kutyából lakmározott előtte. A lárvákat bejuttatja a kutya szervezetébe, ahol azok fejlődésnek indulnak. A vérárammal bejutnak a szívbe és a tüdőbe, ivarérettek lesznek, és szaporodni kezdenek. És onnantól buli van. Egyre többen lesznek, egyre nagyobbak lesznek. Észre sem veszed a kutyán, a folyamat évekig eltarthat.
Bár szívféreg a neve, de első körben a tüdőben buliznak a kis genyák. Majd jön a szív. Amikor az első tünetek megjelennek (köhögés, fáradékonyság, fogyás, nehézlégzés), az már nagy baj.
Természetesen ez egy sokkal bonyolultabb folyamat, de a rövid lényege ez. A kezeletlen szívférgesség vége halál. Nem is biztos, hogy tudni fogod, hogy a kutyád emiatt halt meg. És hogy esetleg éveket tudtál volna húzni az életén, ha időben lépsz.
Az első és legfontosabb a szűrés. Ez az alap. A dokitok fogja tudni, mit szeretnétek. Pár ezer Ft, pár csepp vér.
Innentől két verzió létezik, ha a kutya pozitív, jönnek a további vizsgálatok, és a lehetséges kezelési módszerek, van a lassú és a gyors módszer (a gyors rizikósabb és nagyon drága, mi a lassút használjuk). Extrém esetben műtét. A lassú módszer gyógyszeres kezelést jelent, és állandó kontroll szűrést. Nem akarjuk elbagatellizálni, de ez gyakorlatilag napi pár falat plusz virslit jelent, a belerejtett gyógyival.
Ha negatív, akkor (és csakis akkor!!!!) lehet elkezdeni a védekezést ellene. Vannak komplex bogyók (Pl. a Simparica Trio, Nextguard Spektra), amik együttesen védenek szúnyog, bolha, kullancs ellen, ezeket szigorúan be kell adni havonta! Vagy a másik módszer, hogy pl. cseppet/nyakörvet használsz, vagy kullancs elleni bogyót, és kiegészíted valamivel pluszban, ami véd a szúnyog ellen (pl. Milbemax vagy Milprazon).
Szabolcs megye extrém módon fertőzött, ez van. És ami nagyon fontos, és gyakran tágra meredt szemekkel néznek a panelkutyik gazdái, hogy ők bent tartják a kutyát, nem lehet szívférges. Gyerekek, gondolkozzatok. Aki panelben lakik, azt nem csípi meg a szúnyog?
Csak gondoljatok bele, hogy nyáron mit összeküszködik mindenki velük (függetlenül attól, hogy kertesben, vagy panelben lakik). A szúnyog egy picike kis rohadék. Berepül egy nyitott ajtón akár, hiába van szúnyogháló. És ha peched van, a szomszéd lakásban lakó Fifike fertőzött, tehát simán lehet, hogy mielőtt a te kutyádat megcsípi, őt támadta be előtte, és kész a baj. Meg nyilván leviszitek sétálni a szabad levegőre is, nem?
Egy szívférges kutya kezelése durván 20000 Ft az első hónapban, utána ez csökken. A védekezés 4-5000 Ft körül van, havonta. Tavasztól őszig, minimum. Nekünk ez ennyi kutyára havi szinten jelent innentől másfélmillió Ft-ot. Havonta. Brutális összeg.
Amikor azzal jönnek sokan, hogy 67 szervezet (köztük a mi) zsebét kitömte az állam 2 millió Ft-al, és innentől nekünk csend legyen, csak nézzétek meg jól ezt a számot. Hogy mire elég 2 millió Ft. Természetesen nagyon-nagyon hálásak vagyunk érte, hisz minden forintnak jól látható helye van.
Amikor azt mondja valaki, hogy a menhelyes kutyák roncsok, semmit nem érnek, csak gondoljatok bele, hogy egy átlag szervezet sokkal többet költ egy kutya egészségére, vagy adott esetben betegségére, mint egy átlagos gazdi, természetesen tisztelet a kivételnek.
Ha tudtok segíteni a költségekben, nagyon szépen megköszönjük. Ha tárgyi adományban gondolkodtok inkább, minden megelőzést segítő cuccnak nagyon örülünk.
Vidd el a kutyádat szűrésre. Éveket adhatsz neki.