Pár szabály felfrissítése

Az elején szeretnénk leszögezni, SENKIT nem szeretnénk megbántani. Pláne nem azokat az embereket, akik megtisztelnek minket azzal, hogy hozzánk látogatnak, sétáltatnak, örökbefogadási céllal nézelődnek, gyerekszülinapot tartanak nálunk, osztályokat hoznak, adományoznak.

De vannak dolgok, amikről muszáj beszélnünk, mert egyre gyakoribbá válnak az olyan esetek, ami a képen is látható, és ez egyenes arányosságban van a látogatóink számának növekedésével.

Ha jó idő van, és hétvége, a menhely egy családi látogatóközponttá válik. Töménytelen mennyiségű ember látogat ki hozzánk, és nekik köszönhetően ilyenkor rengeteg kutya ki tud mozdulni, sétálni egy nagyot, többen élménynapozni is elmennek. A kutyáink megszokták ezt a ritmust, érzik, hogy ez a két nap más, és TUDJÁK, hogy valószínűleg sétálhatnak. Ennél fogva izgatottabbak, nyilván nem tudunk egyszerre kiadni mindenkit, így van, aki délutánig várakozik, vagy nem is megy ki, ha nincs annyi látogató, vagy az összetételük olyan, hogy kisgyerekekkel jönnek, hisz nekik inkább kisebb kutyákat adunk ki.

Fontos hangsúlyoznunk azonban, hogy a menhely nem játszótér, nem vidámpark. Ha a gyerekek rohangálni kezdenek a kennelek közt, a kutyák idegesek lesznek, és nem ritkán verekedésbe torkollik a dolog. Szeretjük a gyerkőcöket, tényleg. Mérhetetlenül hálásak vagyunk azoknak a szülőknek, akik számítógépes játékok helyett menhelyes sétára buzdítják csemetéiket, hisz mindig hangsúlyozzuk, övék a jövő. Ha nem tartanánk ezt fontosnak, nem mentünk volna sulikba, ovikba közel 500 gyereknek előadást tartani idén Állatok világnapja alkalmából.

Viszont bármennyire szeretjük őket, sokszor a legtöbb hétvégi verekedés miattuk van, akaratlanul. Felrohannak a dombra, a kutyák pedig megőrülnek. Futnak, szaladnak a kennelek közt, sikítanak, ha meglátják a kölyköket, vagy kistestű cukikat, az eredmény ugyanaz, a kutyák megőrülnek. A kutyák nem tudják, mi ez a felfokozott állapot, a szülők, tanárok, pedig kérésünkre, hogy kicsit csitítsák őket, és legnagyobb döbbenetünkre nem egyszer vállat vonva reagálnak, „de hisz gyerekek, minden gyerek ilyen”. Ezt értjük, de nem értünk egyet.

A gyerekek viselkedése a felnőtteken múlik. Kínos nekünk rájuk szólni, és sokszor érezzük a szemrehányó tekinteteket, hogy milyen alapon szólunk a kicsiknek.

Ezért szeretnénk pár szabályt/dolgot felfrissíteni (amit a hétvégi rohanásban nincs idő mindenkinek újra elmondani).
Kérünk benneteket, tartsátok tiszteletben a kutyáink igényeit, viselkedését.

Ne nyúljatok be a kennelekbe, mert nem ismeritek őket, van kutyánk, aki tök cukinak tűnik, de ha benyúlsz, simán bánhatja az ujjad. Ki lesz a felelős?

NE ETESD AZ ÁLLATOKAT. Nem tudhatod, ki allergiás, ki van speciális étrenden, ki eszik külön, melyik kennelben időzített bomba egy darab csontocska vagy rántott husi maradék. Vannak kennelek, ahol reggelente bent kell maradnunk, amíg megeszik a reggelit, mert különben tragédia lenne a vége. Különösen jellemző a kajaféltés azokra a kutyákra, akik csontsoványan, kiéheztetve kerültek be, hiába jó húsban vannak már, a kajaféltés sokszor megmarad. Igen, vannak rettentő sovány kutyáink, akik egyrészt duplán/triplán esznek, másrészt talán emésztési zavarokkal küzdenek és gyógyszeres kezelés alatt állnak, vagyis nem azért soványak, mert nem kapnak eleget enni. Minden nap bőséges táplálékot adunk nekik.

Ha visszajössz sétából, várj egy gondozóra kérlek, a belső kapunk kívül, ne gyere le a telepre kutyával a kezedben, mert a kennelben lévők nagyon idegesek lesznek egy szabadon mozgó kutya láttán. Igyekszünk gyorsan visszavinni mindenkit, de kevesen vagyunk sajnos, így nem mindig sikerül 1 percen belül reagálnunk. Ha várnod kell, itatsd meg a kutyát séta után (vannak kint tálak és kerti csap), csüccsenj le egy padra, vagy ha sietsz, szólj inkább az irodás lányoknak, csak ne menj le egyedül.

Ha gyerkőccel érkezel, a kapun kívül beszéljétek meg, mit szabad és mit nem. Azaz, nem szabad futni, kiabálni, sikítani, dombra felszaladni, kennelekbe benyúlni, etetni, macskákat hajkurászni.

Kérlek, bocsásd meg nekünk, ha épp nem találsz egy szabad gondozót azonnal, hisz hétvége vagy sem, a kutyákat el kell látni, takarítani, stb. Így is előfordul, hogy a tömeg miatt egyszerűen nem tudunk elég gyorsak lenni, így megtörténhet az, ami ma is, hogy a kölykök kenneljeit egyszerűen nem volt idő kislagolni, csak délután 3-kor, de ezen igyekszünk változtatni. Viszont nem tehetjük meg, hogy csak délben nyitunk a takarítás miatt. Miattatok, és a kutyák miatt sem. És nem is akarjuk megtenni.

Higgyétek el, igyekszünk. Szükség van rátok, nagyon nagy, de ez nem mehet a kutyák egészégi állapotának rovására. Karak a helyzethez képest jól van, ma nagyon rosszul viselte a kennelje a szülinapozó gyerekek rohamát, így megtörtént a baj. A sebeit elláttuk, kap antibiotikumot, gyulladáscsökkentőt és fájdalomcsillapítót. Ez a csapat kb. fél éve él együtt problémamentesen. De ma mégis megtörtént a baj. Az ő érdekükben, nagyon szépen kérünk, tartsátok be a szabályainkat. Köszönjük a megértést.