Pár dolog tisztázása
Szeretnénk valamit tisztázni, és ez nem mosakodás a részünkről, de úgy érezzük, valami nagyon összemosódik az emberek fejében.
Tudjuk jól, hogy a mai felgyorsult világban kevesen olvasnak hosszabb posztokat (mi azért rendszeresen feszegetjük a határainkat ez ügyben), az értő olvasás pedig általános társadalmi probléma.
Amikor viszont olyan dologgal vádolnak meg MENHELYEKET, ami egészen egyszerűen nem igaz, szükséges egy-egy ilyen poszt, bízva abban, hogy sokan megosztják és sok emberhez eljut az info.
Ez pedig nem más, mint az eutanázia kérdése.
Volt ugyanis egy poszt, amikor Chandaniról, a fejbevert németjuci mixről írtunk, és egy fiatalember tank módjára bizonygatta, hogy mekkora hülyeség az ilyen szerencsétleneket életben tartani, miért nem altatjuk el, csak a pénzt viszi, amúgy sem kell majd senkinek, ilyesmik.
Közölte, hogy nem kell álszenteskedni, mivel jobb, ha pár hónap múlva altatjuk el, ha nem talál gazdát…
A kommenteket már nem olvashatjátok, mert a fiatalembertől elköszöntünk, miután felháborodott azon, hogy mi még meg is csonkítjuk (!!!) őket az ivartalanítás alkalmával.
Értetlenkedésünkre a válasz az volt, hogy ő pontosan tudja, és be is bizonyítja, hogy igenis ezt csinálják a menhelyek, számtalan példát tud erre hozni.
Megkértük, hogy linkeljen posztokat, amiben egy MENHELY azzal fenyegetőzik, hogy ha egy adott állat nem lesz gazdás, akkor meghal, el lesz altatva.
Egy magánszemély posztját hozta, erre rávilágítottunk, de csak nem engedte el a témát (persze példát továbbra sem tudott hozni).
A poszthoz hozzászólt egy hölgy is, aki szintén azt állította, hogy ő is szokott ilyet látni, linket tőle sem kaptunk, azóta sem.
Az állatok többféleképpen fejezik be az életüket, van, aki természetes halált hal, van, aki baleset, mérgezés, betegség következtében megy el, és vannak, akiket mi, emberek segítünk át azon a bizonyos szivárványhídon.
Csak az nem mindegy, miért, hogyan és mikor.
Az eutanázia, ha és amennyiben indokolt, egy végtelenül humánus, bár nagyon fájdalmas megoldás (mármint érzelmileg fájdalmas).
Amikor egy állat nagyon beteg, menthetetlen, szenved, fájdalmai vannak, és nem lehet az állapotán javítani már sem gyógyszerekkel, sem műtéttel, sem kezelésekkel, akkor döntést kell hozni.
Olyan döntést, ami visszafordíthatatlan és olyan szinten megvisel lelkileg egy állatszerető egyént, amin nagyon nehezen tudja magát túltenni.
Természetesen csak orvosi javaslatra, tiszta lelkiismerettel, tudva azt, hogy nincs más lehetőség.
Belepusztulunk, minden egyes alkalommal.
Soha, soha nem altatunk el állatot azért, mert nem talál gazdát. A legjobb példa erre nálunk Rafael, aki 14 éve a menhely lakója.
A magánszemélyek által kitett posztokban valóban sokszor szerepel az a zsarolás, hogy ha xy kutya/macska nem talál záros határidőn belül új családot, akkor el fogják altatni. A végletekig elhatárolódunk az ilyen posztoktól, és nagyon felháborítónak tartjuk.
Már csak azért is, mert ezek az állatok irtózatos mennyiségű megosztást kapnak és természetesen lesz is nekik megoldás, mert az emberek erre ugranak.
Ettől függetlenül soha nem lenne arcunk ilyennel zsarolni másokat. Míg a mi gazdikereső posztjainkat 50-100 ember osztja meg, annak ellenére, hogy az oldalunknak csaknem 60000 követője van, addig ha valaki kiírja, hogy az állat meg fog halni, hacsak nem… több ezer megosztás. Döbbenetes.
Van viszont ma Magyarországon egy olyan intézményrendszer, ahol bizony legálisan legyilkolnak évente több tízezer kutyát. Ezek pedig a gyepmesteri telepek.
Nem mindegyik, ezt fontos kiemelni. De a többség igen.
Bekerülésük után 14 nappal legálisan el lehet őket altatni. Örökre. Mindegy, hogy egészséges, fiatal, okos, kedves, akkor is.
És bizony bizonyos helyeken költséghatékonyságból nem az előírt módon, azaz 2 injekcióval történik ez (az elsővel elbódítják, mintha műtéthez altatnák, a második megbénítja a szívizmokat).
Hanem egy fázisban. Ami viszont brutálisan fájdalmas.
Tudjuk, hogy nagyon rossz ezt olvasni, leírni is, higgyétek el. Tudni a valóságot meg aztán pláne.
De ez az igazság.
Tehát újra: a menhelyek NEM altatnak helyhiány miatt. Nem. A menhelyek nem kapnak állami támogatást a működéshez (néhány pályázatot leszámítva), a gyepik viszont igen.
És a magyar jogrendszer lehetővé teszi a 14 nap utáni altatást.
Amikor őrült módjára visítozunk az ivartalanítás fontossága miatt, a gyepis kutyákért is tesszük. Minden egyes feleslegesen megszületett kölyök miatt meghal egy egészséges kutya ezeken a helyeken.
Magyarország megtelt halálra ítélt állatokkal.
Már nagyon régen.
Ne legyél részese, okozója ennek a folyamatnak.
IVARTALANÍTS. Másképp soha nem lesz vége. 😢