IVARTALANÍTÁSI ALAP
IVARTALANÍTÁSI ALAP (hosszú poszt, de kérlek, szánj rá pár percet)
Nem csináltunk még ilyet, de épp itt az ideje.
Ömlik be hozzánk a rengeteg kutya, szukák, kanok vegyesen. Ivartalanítunk mindenkit 6 hónap felett, ennek előnyeire nem térnénk most ki külön, mert oldalakat lehetne írni a témáról.
A poszt célja nem az, hogy vitát robbantson ki, már most szólunk, hogy aki az ivartalanítás ellen kardoskodik, annak kommentjét azonnal törölni fogjuk. Lehet ezért minket bántani, fognak is, kapjuk sokszor privátban is a különféle szép jelzőket, de lepereg.
Ez a kezdeményezés azonban túl fontos ahhoz, hogy hagyjuk széttrollkodni. Bocsi előre is.
Napi szinten jönnek hívások amiatt, hogy segítsünk. Egy részük teljesen elfogadható, egy részük inkább arról szól, hogy spóroljon az, aki egyébként megtehetné, hogy ivartalanít, de mégsem teszi, mert minden másra fontosabb költeni.
Bizony, az ivartalanítás nem olcsó, nem 5000 Ft. De ha az emberek tudatosan félretennének havi pár ezer forintot, amikor kölyök érkezik a házhoz, könnyedén ki tudnák fizetni a költségeket.
Havi 3-4 doboz cigi árát kellene csak félretenni, és mire a kutya korban odakerül, mehetne is műtétre.
Az saját orvosunk hetente pár órát van nálunk, őrült tempóban dolgozik sokszor, de vannak időszakok, amikor annyira felgyűlnek az ivartalanításra váró kutyák/macskák, hogy kénytelenek vagyunk külsős állatorvoshoz vinni őket.
Ezért, az ivartalanítási alapba befolyt pénzt 3 részre fogjuk osztani:
1. Ha befulladunk, azaz felhalmozódik a nálunk lévő várakozó állomány, bizonyos menhelyes kutyákat külsős állatorvoshoz fogunk vinni.
2. Ha komolyan rászoruló gazdik keresnek meg, akik bizonyíthatóan és alaposan megindokolva nem tudják megoldani az ivartalanítást, de szeretnék, mert felelősen gondolkoznak.
Példa, valós eset: idős néni, 12 befogadott állattal, nyugdíjból rendezi a rengeteg kidobott, és általa befogadott kutyákat.
Ellenpélda, valós eset: ötödik emeleti, egyedül tartott, vásárolt kutyuska, gazdit zavarja, hogy a kanok megszagolják a kutyáját, ha tüzel, és rá akarnak mászni.
3. A korábbi posztunkban említett romatelepek feltérképezése, az ott élő kutyák sorsának segítése, a feleslegesen megszülető kölykök számának csökkentése, ezzel elejét venni annak, hogy a kölykök pár naposan/hetesen halálra fagyjanak, az anyjuk lánca megfojtsa őket, vagy elvadulva kóboroljanak az utcákon, éhesen, hontalanul.
Nyilván, tudjuk, hogy az elején lesz egy kis fellendülés, de ennek folyamatosnak kellene lennie, amíg nem születik erre valami állami megoldás, támogatás. Akár egy újabb pályázat, akár bármi, mi mindenre nyitottak vagyunk. Nem várjuk, és nem is várhatjuk el az állatorvosoktól, hogy jótékonysági alapon ingyen műtsenek, ez lehetetlen.
Senki nem dolgozik ingyen. Ti sem, ők sem, senki.
Erről is felesleges vitát nyitni, szeretjük az orvosainkat, nem szeretnénk, ha a poszt alatt elindulna ellenük egy mocskolódás. Ezt kérlek, tartsátok tiszteletben.
Ha nem ért valaki egyet ezzel, megértjük, de nekünk ez nagyon-nagyon fontos. Talán a legfontosabb.
Az EGYETLEN megoldás arra, hogy ennek az őrületnek vége legyen egyszer.
Nagyon kis halak vagyunk, nem tudunk csodát tenni.
Csak egy icipici pont ebben az országban, de ha már legalább pár száz kutyát meg tudunk ebből oldani, már előrébb vagyunk.
Nem felejtjük el a macskákat sem, természetesen, de az ő átfogó ivartalanításukra jelenleg végképp nincsen kapacitásunk, viszont vannak Magyarországon erre létrejött segítő alapítványok, akik szintén nem tudnak mindent megoldani, de rengeteg esetben segítettek már, pl. NYISTA, MAVED.
Azt megígérhetjük, hogy ha lesz értelme a projektnek, és stabil, kiszámítható alap folyik be, akkor rájuk is kitalálunk valamit.
Az erre szánt támogatás lehet folyamatos, állandó utalással, vagy akár egyszeri is, erre elkülönítettünk egy számlaszámot, ami egy alszámla, hogy nyomon követhető legyen.
Az utalók névsorát rövidítve, összeggel együtt havonta feltüntetjük, és a kutyák nevét is, akik ezen programon keresztül ivartalanítódnak.
Az agrárminisztériumi pályázatnak szigorú követelményei voltak, táblázatban vezettük a kutyákat, adatokkal, összeggel, és minden egyes kutyáról fotó készült, amin látható a műtéti heg (elvárás volt). Megszoktuk ezt a rendszert, és belerázódtunk, nem fog nehézséget okozni.
Tudjuk, hogy sokakban felmerülhet a kérdés, jogosan, hogy “nehogy már, az én kutyámért bezzeg fizetek, ezek meg ingyen kapnak mindent??” Igen, tudjuk. Bennünk is felmerült ez már sokszor. De ez az ország ilyen. Vannak, akik több támogatást kapnak, vannak, akik semmit. Ne azt nézd, ki a gazdi. Azt nézd, hogy azok a szerencsétlen kutyák egyáltalán nem tehetnek arról, hová születnek. Nézz rá a saját kutyádra, simogasd meg, és örülj, hogy neki Te jutottál, Te, aki szereted, aki megóvod, aki félted, aki gondoskodsz róla, amíg él.
Te jó gazdi vagy, de nem mindenki olyan, mint Te. De ez nem róluk szól. Hanem a kutyákról, akiknek segítség kell.
A Te segítséged.
Amennyiben külföldről segítenél, jelezd privát, ebben az esetben Paypal is rendelkezésre áll.
Az elkülönített számlaszám:
68800109-11064143-00000000
Kedvezményezett: Állatbarát Alapítvány
Bank neve: Takarékbank
Nagyon szépen köszönjük, ha segítesz. Bármilyen kérdésed van, keress minket bátran. ❤