Zaya

2018.08.04-én született, ivartalan szuka kutyus

Zaya tipikus bull type. Hendikeppes, egy szemmel, fekete színnel, szívférgesen, kutyázós habitussal fut neki a gazdikeresősdinek, mondanunk sem kell, mennyi eséllyel.
Higgyétek el, nem azért írjuk ezt, mert mi lemondtunk róla, vagy a hozzá hasonlókról, és nem is azért, hogy szánalmat ébresszünk bárkiben irányába. Egyszerűen csak megtanultunk két lábbal állni a földön, és realistán nézni a dolgokat.
Ők azok a kutyák, akik rosszabb esetben széttépett sebekkel halnak meg egy pincében, sufniban vagy hátsó udvaron egy viadal után, kevésbé rossz esetben egy jó vastag láncon vegetálnak egész életükben, a szukák rommá fialják magukat, jobb esetben megmenekülnek ezekről a helyekről, és kikötnek egy menhelyen, ahol kevés szerencsés kivételtől eltekintve, akik találnak családot, ott is élik le az életüket.
A Zaya típusú kutyákból millió van. Azért vannak ennyien, mert bizonyos körökben ők státusszimbólumok, széles nyakukon, nagy fejükön jól mutat a hatalmas csillogó fojtónyakörv, vagy a szöges verzió, de hogy a lelkükben mi zajlik, az nemigen érdekli a többséget, akik a látvány miatt szereznek ilyen kutyát.
Zaya “családi” kutya volt. Jó nagy családja volt, bár sokat nem érintkezett velük, de azért sokan voltak. Zaya a hátsó homokos udvar közepén volt kikötve elsorvadt szemmel, vemhesen, súlyos lánccal a nyakában, egy olyan tákolmány alatt, ami egy hevesebb nyári zuhé után atomjaira hullott volna.
Nem kellett 3 percnél több, hogy ideadják, eredetileg csak ivartalanítani vittük volna el, és utána segítettünk volna kicsit normalizálni a körülményeit, hisz nem tudunk minden láncos kutyát megmenteni végleg, de mire lezajlott a procedúra, már nem is kellett vissza a kutya nekik.
És hogy miért?
Mert feltették a kérdést, hogy ugye lehet még kiskutyája azért?
No comment.
Nem. Nem lehet. Ja, oké, akkor nem kell.
Szupi kedves gazdi. És köszi. Egy kennel mínusz.
Zaya nyilván nem került vissza így, mi viszont törhettük a fejünket, hova tegyük.
Zaya kutyázik, így más állatok mellé nem mehet, ellenben rajong az emberekért, okos nagyon, és hihetetlenül szeretetéhes. Rövid szőrű és nem is nagy, kisebb, mint egy átlagos bull, ennek megfelelően fázik is, és egyre jobban fog, hiába szalmázunk neki.
Nagyon szeretnénk gazdánál tudni, természetesen szigorúan megválogatjuk, kinek és hová.
Abszolúte lakáskompatibilis, nyugodt, kiegyensúlyozott. Szeressetek bele.