Nando

2020.07.07-én született, keverék kan kutyus.

Nando csak úgy beszállt hozzánk. Nem tervezett kutyi volt, de nem hagyhattuk ott.
Ott, ahol megfogadtuk, hogy csakis rászoruló kutyák jöhetnek, ott, ahol a kutyák 90%-a láncon van, sokan ház és víz nélkül.
Ott, ahol a szívünk szakadt meg és ahova biztosan visszamegyünk még. Pedig semmi nem indokolta a behozatalát.
Ő nem volt láncon. Nem volt sérült sem, sovány sem, nem zavarta el a ház tulajdonosa, ahova csapódott, enni adott neki.
Nando pedig hűségesen ott ragadt, sehova nem mozdult, pedig bárhova mehetett volna, hisz kerítés nem állta útját. De ő nem ment.
Ő eldöntötte, hogy ott neki jó, van egy kutya (Lubaya, akinek azóta amputálni kellett elsorvadt, lebénult mellső lábát), van egy ember, aki néha megpaskolja a buksiját, kap enni, inni, és kész.
A tulajnak viszont nem kellett, nem rossz ember, nem zavarta el, de ő nem akart kutyát, csak sajnálatból etette. Plusz félő volt, hogy a másik kutya elhozatala után Nandonak sem lesz ott maradása, a forgalmas főút nagyon közel volt, és úgy voltunk vele, hogy hátha gyorsan beleszeret valaki, jöjjön.
Érkezése után pár órával vérfagyasztó sikolyt hallottunk a kennelje felől. Még egyedül volt értelemszerűen, karanténidejét kezdte meg. Azt hittük, felakadt valahová, vagy megütötte magát, lélekszakadva rohantunk hozzá. A kennel közepén állt, mereven bámult minket, és visított, üvöltött, valami brutális hangon.
Valószínűleg soha nem volt bezárva, ahogy bementünk hozzá, kisimult a pofija, a tekintete kitisztult, és csóvált.
Azóta életünk része lett az ő hangja, úgymond alapzaj a telepen… Nando nagyon komolyan nyomja, ha lát a kennelből embert mozogni, és nem tud odamenni hozzá. Nyilván ez nem azt jelenti, hogy 0-24-ben üvölt, dehogyis.
De a bezártságot nehezen viseli.
Mindenképp kertes házba szánjuk, viszont olyan helyre, ahol sokat tudnak vele foglalkozni, ahol van másik kutya (nagyon szereti a többi kutyát, és játszik is velük). És olyan helyre, ahol ha akar, bemehet a családhoz, a termete és a szőre simán engedi a kinti tartást, de el akarjuk kerülni, hogy esetleg azért hozzák vissza, mert mondjuk a család esti, házba történő bevonulása után ő kint marad, és kizáródik a falka életéből, és ennek mondjuk hangot is adna.
Szóval ő Nando. Nem egyszerű eset, és nyilván a fenti jellemzés után nem állnak majd érte sorba tömegek. De azért bízunk. Nagyon. Mert szuper kutya. ❤