Maze ideiglenes kihelyezésben

2018.08.27-én született, ivartalanított, keverék szuka kutyus. Mátészalkán találták egy bokor alatt, a lába törött volt, és a hatalmas bunda-páncél alatt elevenen ették a kukacok. Maze iszonyúan rettegett, amikor hozzánk került. Visított, harapott, nem lehetett hozzá érni. Ezért úgy döntöttünk, hogy beköltöztetjük az irodánkba, hogy szokja az embereket. Maze a hónapok alatt hatalmas fejlődésen ment keresztül. Szépen lassan elkezdett nyitni felénk, hagyta, hogy megérintsük, hogy megvakargassuk a fülét. Még nagyon hosszú út áll még előtte, hogy legyőzze az emberek iránti bizalmatlanságát, felemelni még mindig nem tudjuk, mert olyankor halálra rémül. Viszont a pocakját nagyon szereti, finomságokkal le lehet kenyerezni. Nyugodt kislány, szereti a játékokat, hosszú ideig el tud szórakozni egy plüssmacival vagy rágókával. Társaival kijön, teljesen elnyomható kutyus. Pórázon sétálni tanul. Ha sikerül nehezen rátenni, már elég jól megy neki. Egy nagyon türelmes és szerető gazdit keres! Jelenleg ideiglenes gazdinál van.

Örökbe fogadható!

Maze virtuális örökbefogadója Benke Tímea és Ungvári Tamás Balázs

Szeretjük a Dr. House sorozatot. Jó sok érdekes betegségről van szó, és persze a morgós doki mindent felismert, megoldott. Abból a sorozatból rémlett nekünk a Cushing-kór, de nemigen találkoztunk vele élőben.

És most van egy Cushingos kutyánk. Maze baba története Mátészalkán kezdődött, egy „sima” rommá tört, antiszoc, harapós, 10 hónap körüli kis kutyi kezdte meg nálunk menhelyes karrierjét pár hónapja. Átesett egy komoly csontműtéten. Meg sem lehetett közelíteni, a füle borzalmas állapotban volt, folyt belőle a trutyi, kezelni persze felért egy öngyilkos merénylettel.

Amilyen picike, olyan kis vad volt, úgy csattogott hófehér fogacskáival, mint egy varrógép. Beköltöztettük az irodába, kockáztatva testi épségünket, mert itt ez nem lehet divat, mármint hogy harapdálja itt a kétlábúakat… Szó nem lehetett róla, hogy így maradjon.

Együtt élve vele, hamar fény derült arra, hogy valami nagyon nem stimmel. Borzasztóan sokat ivott, ha 5 liter víz volt kint, képes volt egy szuszra meginni mindet. Erőszakkal kellett elvenni előle. És bizony ennek az volt a következménye, hogy Maze 5 percenként tengert csinált az irodából. Felszedtük az összes szőnyeget, füstölőt és illatgyertyát használtunk ipari mennyiségben, és bármennyire is gáz volt a pisiszag, kitartottunk, mert muszáj volt szocializálni. Ha pórázt tettünk rá, visított, mint egy malac, hámmal ugyanez volt a helyzet.
Szép lassan olvadt a jég, Maze már örült nekünk reggel, mi pedig kb. gumicsizmában közlekedtünk már szinte. Felmostunk, és újabb tócsa 5 perc múlva.
Elkezdődtek a tesztek, a kivizsgálások. Laborjai alapján Ádám, a dokink, és felesége, Viola, aki az Állatkórházban dolgozik, elkezdtek gyanakodni, hogy a kutya talán Cushingos, de értetlenül álltak a dolog előtt, mert ez a betegség egyáltalán nem jellemző fiatal kutyákra.

Végül megcsináltuk azt a tesztet, ami végleg igazolta a gyanút. Egyetlen nap alatt 3 vérvétel volt, a nulladik, a negyedik, és a nyolcadik órában. Pestre küldték a vérmintákat, ma pedig megjött az eredmény. Maze Cushingos….

„A kutya Cushing-kór egy olyan hormonális (=endokrin) betegség, amelyben a kortikoszteroid hormonok rendellenesen nagy mennyiségben termelődnek az állat szervezetében. A kortikoszteroidokat a mellékvesék termelik, melyek a hasüregben, a vesék szomszédságában elhelyezkedő szervek. Ezeknek a hormonoknak szerepköre sokrétű a szervezetben, ezért magas vagy alacsony szintjük betegséget okoz.”

Lefordítva: Maze-nek élete végéig szednie kell egy gyógyszert, a Vetorylt. Ennek havi adagja átlag felhasználónak 27450 Ft, nekünk kedvezménnyel 21900 Ft. Bárki örökbefogadja, a kórház felajánlása az, hogy a mi kedvezményes árunkkal veheti meg a gyógyszert bármikor.

Ha nem lesz senki, Maze-nek akkor is helye lesz nálunk, ebben az esetben bármilyen segítséget megköszönünk a havi gyógyszerében. Mi bízunk abban, hogy ennek a picike, fiatal kislánynak lesz jelöltje, de valljuk be, kevés az esély erre. Altatásról természetesen szó sem lehet. Kitartunk, amíg ő kitart, de a dokik véleménye szerint ezzel kb. ugyanaddig élhet, mint bármelyik másik kutya, feltéve, ha szedi a gyógyszert, és ez kőbe vésett szabály.
Csakis olyan ember jöhet szóba, aki hajlandó vállalni, hogy a következő 10-12-akármennyi évben MINDEN NAP odaadja neki a gyógyszert. Bármi történik. Ez nagyon fontos.
Maze tehát gazdit, vagy támogatót keres. Nehéz eset. De volt már nekünk sok-sok nehéz esetünk. Hiszünk és bízunk. (2019.11.18)