Farida gazdijelöltes

Nem jellemző a bull típusú kutyákra ez a végtelen szomorúság, megtörtség, megalázkodás, rettegés. Általában bármilyen rossz állapotban kerülnek is be hozzánk, mégis, van bennük egy olyan ősi, velük született tartás, büszkeség, erő, ami erőt és reményt ad, nekünk, és nekik is.
Farida más. Amikor először megláttuk a láncon, azon a jéghideg csupasz földön, ahol a menedéke csak egy felfordított hűtő volt, meg pár koszos rongy, egy nyomorúságában is büszke, erős kutyát láttunk.
A gazdája óva intett attól, hogy a közelébe menjünk, nehogy megharapjon, vagy támadjon. Esze ágában sem volt. Csóvált, szelíden-kedvesen simult a kezünkbe. Meglepte ugyan a kedvességet árasztó kéz, mintha fel lett volna készülve az ütésre, de mégis bízott.
Aztán, mintha 180 fokot fordult volna, nálunk bepánikolt. A sarokba húzódott, remegett minden ízében, összegörnyedt. Ismeretlen világba cseppent, melegbe, puha plédre, finom falatokat kapott a száraz kenyér helyett (az első róla kapott képeken 3 csupasz kenyérszelet volt elé dobva, azt ette).
Ellentétben a legtöbb kutyával, akik ilyenkor megnyugszanak, ő azóta is fél. Tőlünk. Tőlünk, akik nem bántjuk, simogatjuk, szeretjük, gondoskodunk róla, etetjük, takarítjuk.
Szívfacsaró.
Mintha nem értené, hogy ami most vele történik, az nem rossz, sőt. Esély, egy jobb életre. Farida azonban tipikus példája azon kutyáknak, akiknek egy rohadt lánc és egy felfordított régi hűtő jelenti a biztonságot, a megszokott világot, az ismerős érzéseket.
Nyilván fog ez változni, mint mindig, de az ő esetében ez nem egy pár nap lesz, hanem jóval több idő. Ilyen állapotban esélytelen letesztelni más kutyákkal, macskákkal, idegenekkel, gyerekekkel. Egyetlen lépést sem tesz még pórázon, ölben kell mozgatni, ha bármit akarunk vele kezdeni (vizsgálat, fotózás, akármi). Ha emeljük a kezünket, remeg, mint a kocsonya.
Január vége van. A következő posztot, mondjuk egy hónap múlva egy egészen más kutyáról szeretném írni. Egy büszke, okos, vidám, kiegyensúlyozott, bátor bull kislányról.
Faridáról, akiről majd csak annyit akarok írni, hogy a világ egyik legszebb, tejcsoki színű, smaragdszemű, rózsaszín orrú bullja családot keres. ❤
2019.08.25-én született, staff jelellegű szuka kutya.