Eszkimó

Eszkimóról pár napja számoltunk be, ő volt az a kóbor kutya, aki annyira zavarta a helyi kocsmárost, hogy az fogta magát, kivitte a kutyát a határba, és otthagyta. Ő meg fogta magát, és visszament a kocsma elé, csak azért is. Csilla, az egyik helyi önkéntesünk szólt róla, nem tudta ott hagyni.
Csilla megpróbálta kicsit megnyírni, de annyira félt a géptől, hogy sokkot kapott. Már akkor látta, hogy valami nem stimmel, Eszkimó egyik szeme tiszta hályog, a másikon semmi nem látszódik, de a mozgása mégis bizonytalan volt.
Azóta átesett pár vizsgálaton, és kiderült, hogy bizony mindkét szemére vak. Másfél éves kora ellenére is, orvosunk szerint genetikai eredetű a probléma. Vélhetően így született.
Fogalmunk sincs, hogyan élte túl a kölyökkort, aztán a kóbor életet, de valahogyan túlélte. Nem tudjuk, honnan jött, hol élt, azt tudjuk, hogy chip nem volt, gazdi meg a fasorban sincs. Senkinek nem hiányzik. Senkinek nem volt fontos. Most már az, nagyon is. Nekünk fontos.
Hamar kiderült róla, hogy egy extra bújós, puszis gyönyörűség, folyamatosan mászik az ember ölébe, annyi szeretet van benne, hogy a legrosszabb napokon is felvidítja az embert. Folyamatosan mosolyog, neki nincs rossz napja, nem lát semmit, de akkora életöröm van benne, ami irigylésre méltó. Neki ez a természetes állapot, néha nekimegy dolgoknak, de igyekszik kikerülni azokat, valahogyan érzi, hogy ott akadály van.
Ha leülünk mellé, nem nyugszik addig, amíg valahogy be nem fészkeli magát az ölünkbe, ösztönösen bízik az emberben, emiatt pórázon is egész jó vezethető.
Kipróbáltuk kutyákkal is, semmi baj nincs, sőt. Felveszi a falka ritmusát, ha ugatnak, ugat ő is, ha pihennek, pihen ő is. Állandóan, megállíthatatlanul vigyorog, és bár megszakad a szívünk így emberként, ha mélyebben belegondolunk, hogy teljes sötétségben él, mégis, annyira példamutató, annyira motiváló az ő életöröme, ami nehezen szavakba önthető.
Nagyon fiatal még, másfél év körüli, és nagyon erősen hiszünk abban, hogy vagy itthon, vagy külföldön valaki meglátja benne azt a csiszolatlan gyémántot, amit mi.
2019.04.01-jén született, ivartalanított kan kutya.