Déva

2013.07.30-án született, ivartalanított, komondor jellegű szuka kutyus

Déváról már írtunk, gyepiről jött, eleinte nagyon barátságtalan volt, de rengeteget változott. Dia segítségével megszépült, megszabadult a loncsos bundától, és megnyugodott.
Közben kaptunk a gyepiről egy olyan infót, hogy volt bizony családja, de rommá verték többször, és a gyereket is megharapta, mondjuk ezen nemigen csodálkozunk. Mármint azon, hogy elege lett. Pár hete van itt mindössze, de levetkőzve félelmeit, rossz emlékeit, fájdalmait, hamar rájött, hogy innentől senki nem fogja bántani.
Ennek megfelelően a habitusa 180 fokos fordulatot vett, mára már egy 30 kilós bújós óriásmackó lett. Dől neki az embernek, emelgeti hatalmas tappancsait pacsira, és puszit is ad. Igen, ez a „hamis vadállat”. A séta még kicsit akadozva megy, de hámmal már egész jól alakul.
Lassan itt az ideje, hogy otthont keressünk neki. 7 éves hölgyike, de sok-sok szép év van még benne egy szerető családban.

Nagyon ritkán veszünk át gyepmesteri telepről kutyát, hisz az utcán lévő sérülteket sem bírjuk lassan, pedig a gyepiken is kincsek lapulnak.
Egy megosztást láttunk Dévával kapcsolatban, és valami megfogott benne minket. Talán a tekintete, a loncsos szőre, a reménykedő testtartás, nem tudjuk. (2020-09-16.)

Aztán 1 nap múlva fejvakarva néztünk össze, és azt mondtuk: na, jól bevásároltunk vele. Déva ugyanis egyáltalán nem volt kedves. Kicsit sem. A kennelben lefeküdt, és úgy gondolta, ez innentől az ő területe, és nemes egyszerűséggel ínyét húzgálva morogni kezdett, ha közeledtünk hozzá. Azzal a szúrós tekintettel, ami azt sugallta, hogy ha próbálkozni merünk, letépi a karunkat.

Mesés volt, tényleg.
Jó, hát nem vagyunk feladós típusok, meg volt már párszor dolgunk tőle sokkal keményebb kutyákkal is, de azért nem szerettük volna magunkat táplálékként felkínálni a kisasszonynak.
Szóval két lehetőség volt, hagyjuk az egészet a fenébe, bedobunk neki kaját, meg kislagoljuk kívülről a kennelt, és hagyjuk forrni a saját levében, vagy elfogadjuk a kihívást, és ráerőszakoljuk a szeretetünket, az emberi kontaktot.

Nem kérdés, mit választottunk. Déva meglepődött és nem is örült, amikor felszerelkezve jutifalattal beültünk hozzá. Persze a kaját elfogadta, de ha elfogyott, azonnal sündisznó üzemmódba kapcsolt újra.
A jég viszont megtört, és Déva egyre nyitottabb, kedvesebb, rájött, hogy a farka arra való, hogy csóválja, és bizonyos kollégáknak azt is engedi már, hogy fölé hajoljanak, buzergálják, vakargassák, puszilgassák.
A pórázt jelenleg teljesen elutasítja még, arra még morgolódik, így ölben cipeljük a sejhaját, ha orvosi vizsgálat vagy fotózás, vagy bármi van. MÉG. De nyilván nálunk nem nagyon lehet opció, hogy nem tanul meg sétálni. Bocsi Déva, ezt nem te döntöd el. 😀

Komondor beütésű, emiatt konok és határozott jellem, de formálható, tanítható. Középkorú lehet, olyan 7 év körülinek saccoljuk. Vár még rá egy kozmetika, mert most nagyon összevissza szőre van, meg még hízlalni is kell, de jó fej kutya lesz. Gyerek és idős mellé nem ajánljuk, de egy határozott gazdi mellé nagyon is.