Cinna

2018.12.10-én született, keverék szuka kutyus.
Cinna 3 felnőtt társával, és összesen 14 kölyökkel került be nemrég Nagycserkeszről. Neki 6 picike, csukott szemű kölyke volt, még 5 van meg, sajnos az egyikőjük életképtelen volt és meghalt.
Rettegett az emberi érintéstől, amikor bejött, nemcsak ő, hanem mindenki. Nem bántották őket azon a portán, ahol voltak, de nem tudni, előtte hol éltek (vélhetően egymás leszármazottai, gyanúsan egyformák).
Úgy nőttek fel, hogy nem szocializálódtak emberhez, nem alakult ki kötődés, azt felfogták, hogy akkor van esélyük életben maradni, ha emberközelben maradnak, de azt is megtanulták, hogy az ember veszélyes, kiszámíthatatlan, félni kell tőle. Mert míg az egyik kéz simogat, egy másik ütést ad. Az egyik hang lágyan szól, a másik hang üvölt rájuk.
Cinna megmaradt 5 kölyke szépen cseperedik, de nagyon erőszakosak a mamájukkal, hiába eszik napi 3 alkalommal bőséges, jó minőségű táplálékot, a testét teljesen kiszipolyozzák a kicsik.
Gondoskodik róluk ösztönösen, de látszik rajta, hogy már nagyon elege van. A kicsiknek már van foguk, belemásznak az ő kajájába, ő morog rájuk, emiatt külön kell etetni.
Nem először látunk ilyen jelenetet. Higgyétek el, a kutyák nem lesznek szerelmesek, és nem óhajtják évekig babusgatni gyermekeiket. Ők kutyák. Ösztönlények. Megfialnak, és pár hét után elengedik a kölykeiket. És ennyi. Nincs bennük az az érzés, hogy „milyen jó anyának lenni”, meg ilyesmik. Megviseli őket testileg, lelkileg. Ha emiatt nem akarsz ivartalanítani, ne hezitálj. NEM LESZ BOLDOGABB, ha kölykei vannak.
Cinna jelenleg így néz ki, de természetesen felhízlaljuk. Lassan kezdi elhinni, hogy itt senki nem bántja, és senki nem kiabál vele. Hogy nem csak pár odadobált falat jut neki, amit a koszos földről kell megennie. Hogy van fedél a feje felett, van kuckó, ahova húzódhat.
Még bőven van mit vele dolgozni, mint minden kutyával, aki el van vadulva az emberektől. Az agresszió legkisebb jele sincs meg benne, nem harap, nem kapkod, csak távolságot tart. Még egy darabig… De nem örökre, dolgozunk rajta.
Cinna hamarosan örökbefogadható lesz, ismerkedni már lehet vele.
(2020.10.08.)