Blue gazdijelöltes

Blue-t nem akartuk, de ezt talán írtuk is már. Anno volt egy video a Tüzér utcai romatelepről, Nyíregyházán, amit bontásra ítéltek. Az ott élőket a mai napig folyamatosan költöztetik át egy másik telepre, önkormányzati lakásokba.
A videót egy önkéntesünk, Andi készítette, és hatalmas felháborodást keltett. Blue gazdái az elsők közt voltak, akiket átköltöztettek hónapokkal ezelőtt, ő és több más kutya is ott maradt kikötve a romos háznál, amit félig már leromboltak, és széthordták a „használható” tárgyakat.
Blue másnapra eltűnt, 2 utcával lejjebb, egy fára tekeredett lánccal találtunk rá, de nem hozhattuk el, bár sem háza, sem vize nem volt. Nem engedték, ragaszkodtak hozzá. Később megtudtuk, hogy a gazdái érte jöttek, és átköltöztették a másik telepre.
Ennek már több hónapja. Hazudnánk, ha azt mondanánk, hogy megnyugodtunk, sokat eszünkbe jutott, de tehetetlenek voltunk.
Pár napja Andi sírva hívott fel, elindult a menhelyre egy kutyával, akinek egy súlyos, vastag karabiner volt a nyakába épülve. Brutális látvány volt.
Blue volt az.
Erővágóval levágtuk róla a karabinert, és indítottuk a kórházba. Azonnal infúzióra vágták, 41 fokos láza volt, és a simogatásra emelt kezünkre remegve behúzta a nyakát. Egyértelmű volt, hogy bántalmazták.
Másnap kiengedték a kórházból, Andi pedig remegett a várható reakció miatt. Chip nem volt. Számunkra nem volt kérdés, hogy ez a kutya soha többé nem mehet vissza oda. Soha. Lesz, ami lesz. Andi annyira félt a gazdától, hogy megfordult a fejében, hogy rendszeres ellenőrzés mellett esetleg visszaadnánk-e őt.
NEM. A válasz határozott NEM volt. És ezzel azt is kockáztattuk, hogy őt soha többé nem engedik be erre a romatelepre, vagy kárt tesznek az autójában, ne adj Isten, benne.
A gazdit nem hatja meg a feljelentés, hisz frissen érkezett a hűvösről. Neki nem számít. Nekünk viszont Blue számít, nagyon is. Végül Reni, egy ottani segítő ment el Andival a gazdához, közölve vele, hogy a kutya nem megy vissza, és a feljelentés megtörtént. És azt is elmondta nekik, hogy ha fenyegetni merik Andit, annak súlyos következménye lesz.
Blue tehát marad. 3 év körüli kan, hamarosan ivartalan lesz. Gyönyörű, kedves, egyelőre nagyon alázatos, de emberek felé nulla az agresszió. Hogy kutyával hogy viselkedik, még nem tudjuk, de nem valószínű, hogy csapatba fogjuk tudni tenni. Egyedüli kutyaként szeretnénk örökbe adni, macskátlan otthonba, szerető gazdihoz, minimum kinti-benti kutyaként, de amúgy bentinek is lazán el tudjuk képzelni.
A legjobbat érdemli. A legeslegjobbat.
(2020.11.10.)

2017.11.04-én született bull jellegű kan kutya.