Cicahelyzet
Valószínűleg ezt már csak reggel fogjátok olvasni.
Ma megkaptuk azt, hogy azért nem fogadnak tőlünk örökbe cicákat, mert ivartalanítva vannak, vagy mert a kölyök macskákat ivartalanítási kötelezettséggel akarjuk örökbe adni.
Jött ugyanis egy üzenet, hogy mindenképpen ivarosan szeretnének örökbe fogadni egy kölyköt tőlünk. Azért, mert a leendő kiszemelt apa jó “vérvonal”. És nem akarják megszakítani a 20-25 éves jó vérvonalat.
A hölgy szeretne majd kiscicákat a mi kislány macskánktól. Természetesen elutasítottuk, erre jött ez a válasz.
Ezen a ponton szeretnénk jelezni, hogy ez a poszt nem azért születik, hogy a “hátravinni, agyonlőni” típusú gifek helyet kapjanak. Nagyon kérünk benneteket, maradjunk intelligensek.
Azért születik, hogy megpróbáljuk megértetni, mit jelent ma Magyarországon, ha egy gazdinak természetes dolog, ha kismacska születik.
Ma Magyarországon kb. 2 millióra tehető a kóbor cicák száma. Ez csak egy saccperkábé szám, senki nem tudja, mi a valóság, hisz a macskák rejtőzködő életmódot folytatnak, sokuk létezéséről soha nem szerzünk tudomást.
Egy macska nem olyan, mint egy kutya.
Nincs ránk szorulva úgymond, vadász vére van, sokkal könnyebben boldogul vadon élve, mint egy kutya. De domesztikált fajról beszélünk, ők nem rókák, kacsák, hódok, azaz a mai macskáknak egyáltalán nem természetes, hogy az emberektől elvadulva, kóbor létet folytatva a túlélésért küzdjenek.
A cicák szeretik a kényelmet, nagyon is. Oké, értjük mi, hogy “szabad állat”, meg ilyenek, de tudomásul kell venni, hogy a világ és a körülmények megváltoztak körülöttünk.
Mivel sokan vannak, így egyes esetekben zavaróak is lehetnek.
Belepisilnek a szomszéd gyerekének a homokozójába, pusztítják a madarakat (is), így sok ember azt látja megoldásnak, ha ritkítja őket.
Méreggel, szándékos elütéssel, fegyverrel kiirtva őket. Ez nekik fáj. Ezzel nem mondunk újdonságot, hisz ha valaki csak egy pillanatra is belegondol a fent említett dolgokba, és van egy pici beleérzőképessége, akkor megérti, hogy ezeknek az állatoknak ez kőkemény szenvedés.
Nálunk a menhelyen a cicák szabadon élnek. Sok macskaimádó joggal teszi fel a kérdést: bort isznak, és vizet prédikálnak?!
Jogos. Tényleg. Tudjátok, miért vannak szabadon? Azért, mert egyszerűen nincs annyi helyünk nekik, hogy minőségi, boldog életet nyújtsunk.
Nálunk a macskák félig-meddig TNR módszer szerint élnek.
A TNR módszer lényege, hogy becsapdázod, ivartalanítod, majd visszahelyezed a “természetes” élőhelyére. Azaz az utcára. Mi erre képtelenek vagyunk, így a felnőtt macskák a menhely területén vannak szabadon engedve, oltás, szűrés, ivartalanítás után.
A kölyköket nem tudjuk 6 hónap alatt ivartalanítani, így ők a felújított macskaházunkba költöznek, maximum 15-en. Jelenleg 8 kismacska lakik Kamilla kolleganőnknél, és egy nagyon gyenge, beteg Briginél. A többiek egyelőre karanténban várakoznak.
Összesen 18 kismacska van a gondozásunkban, akik mind azért születtek meg, mert a gazdik nem tartják fontosnak az ivartalanítást.
Itt kell azt mondanunk, hogy STOP. Amíg nem adjuk őket örökbe (lakásba, ivartalanítási kötelezettséggel), addig új kölyköket nem tudunk fogadni. Végtelenül sajnáljuk. Tényleg.
Amíg az a felfogás dívik, hogy “kihalnának a macskák, ha mindet ivartalanítanánk”, addig ez nem fog változni.
Amíg egy cica “fogyóeszköz”, szintén nem várható változás..
Tudjuk, hogy az ivartalanítás költség.
De ha felhívtok minket, igyekszünk javasolni olcsóbb állatorvosokat, pályázati lehetőségeket.
Már rég lemondtunk arról, hogy megpróbáljuk megértetni, hogy ha hosszú (18-20 éves) életet akarsz nekik biztosítani, akkor tartsd őket bent.
De nem mondunk le arról, hogy ha kinti vagy kinti-benti cicád van, legalább annyit tegyél meg, hogy ivartalanítod őket. Hogy ne szaporodjanak végeláthatatlanul.
Kérünk szépen, tiszteld az ő életüket is. Mert nem azért születtek, hogy pár hónaposan, 1-2 évesen kínok közt haljanak meg.
Nem azért.