4400 Nyíregyháza, Csatorna u. 2. | Telefon: 06 (42) 727-736 ; 06 (20) 96-05-402 | Számlaszám: 68800109-11035240 | Adószám: 18 79 19 27 - 1 - 15 | Email: allatbarat@allatbarat.com
Főoldal » Hírek » Gyerekek és kutyák
Gyerekek és kutyák
2017. augusztus 07.
A+ | A-
Az elmúlt napokban teljes gőzzel ment az Állatbarát Napközi. Közel 30 gyerek tapasztalhatta meg, milyen is gondoskodni, felelősséget vállalni egy másik élőlényről. Mi pedig örömmel láttuk, hogy milyen tiszta szeretettel fordultak napköziseink négylábú lakóink fel.

Az elmúlt napokban teljes gőzzel ment az Állatbarát Napközi. Közel 30 gyerek tapasztalhatta meg, milyen is gondoskodni, felelősséget vállalni egy másik élőlényről. Mi pedig örömmel láttuk, hogy milyen tiszta szeretettel fordultak napköziseink négylábú lakóink fel.

A gyerekek odavannak a kutyákért – jó okkal! Kedves, bújós és barátságos négylábú társaink jelenléte jótékony hatással bír a gyermek fizikai, pszichológiai és szociális fejlődésére.

Íme néhány indok, miért kell egy kutya a gyerekes családok számára:

1) A kutyák elősegítik a gyermek felelősségérzetének kialakulását

Függetlenül attól, hány éves a gyermek, a kutya gondozásával járó felelősség leginkább a szülők vállára nehezedik. Ennek ellenére a család legifjabb tagja is kiveheti a részét a kutya gondozásával kapcsolatos egyszerűbb teendőkből: feltöltheti friss vízzel az itatótálat, elmoshatja az etetőtálat, segíthet a fésülésben, fürdetésben és szárításban, és elkísérheti a szülőket/testvéreit a sétára.

Ne feledjük: a gyerekek elsősorban megfigyelés útján tanulnak az első éveikben, s ha azt látják, hogy a család többi tagjai szeretettel és kedvességgel bánik a házikedvenccel, ők maguk is ezt a példát fogják követni.

2) Együttérzésre tanítanak

Megtanulják, hogy másoknak is vannak igényeik, amelyekről nekünk kell gondoskodnunk. Egy kutya kiváló lehetőséget nyújt erre, hiszen számít ránk, s általa a gyermekben is erősödik az empátia egy másik élőlény irányában. Idővel ez az érzés kiterjed a család többi tagjára és a környezetre, a kortársakra is.

 3) Segítenek a tanulásban

A kutya jelenléte jótékonyan hat a tanulásra, feladatok megoldására, különösen azoknál a gyerekeknél, akik tanulási vagy önértékelési problémákkal küzdenek. Megfigyelhető, hogy a félénkebb gyerekek szívesebben olvasnak fel meséket kedvencüknek, hiszen társaságuk megnyugtatóan hat számukra. Manapság egyre több intézményben veszik igénybe terápiás kutyák segítségét is az olvasás tanítása során.

 4) Tiszteletre tanítanak

Időnként a kutyáknak is szükségük van egy kis saját térre. Ha elfáradtak, betegek vagy egyszerűen rossz napjuk van, szívesebben vonulnak vissza saját kuckójukba. A konfliktusok elkerülése érdekében az egyik legfontosabb dolog, amit a gyermeknek meg kell tanítani, hogy tartsák ezt tiszteletben.

5) Aktívabb életmódra ösztönöznek

A kutyáknak szükségük van a rendszeres testmozgásra. Izgatottan várják a sétát, még akkor is, amikor nekünk semmi kedvünk nincs kimozdulni otthonról. Esőben, szélben, hidegben és hóban is ki kell vinnünk, ez pedig fitten tart minket is. Ha a gyerekek nem is tartanak a szülőkkel a sétán a rossz időben, otthon bőven akad még lehetőség egy örömteli játékra, labdázásra, birkózásra. Képtelenség ellenállni kutyánk imádnivaló, pajkos tekintetének, mely a gyerekekből is előcsalogatja a játszópajtást.

6) Jótékony hatással vannak a gyermek egészségére

Számos tanulmány kimutatta, hogy azok a babák, akik már a kezdetektől fogva közeli kapcsolatba kerülnek a család kutyájával, életük első évében ritkábban betegszenek meg.  Kedvenceink szőrén, mancsán olyan kórokozók is megülhetnek, amelyekkel a gyermekek otthon nem találkoznak, mégis hozzájárulnak immunrendszerük erősödéséhez, így későbbi életkorban kisebb valószínűséggel alakul ki náluk allergia vagy asztma.

 7) Boldogsággal töltik meg mindennapjainkat

Egy kimerítő sétával vagy vidám játékkal eltöltött délután nemcsak kutyánkat, hanem gyermekünket is felvidítja.

 

8) Fejlesztik a szociális készségeket

A kutyás családokban élő gyerekek nagyobb önbizalommal és magasabb szociális készségekkel rendelkeznek. Érzelmileg fejlettebbek, társaikkal gondoskodóbbak, figyelmesebbek. Nyitottabbak a világ történéseire, új környezetben kevésbé visszahúzódóak. Könnyebben veszik az akadályokat, problémamegoldó képességük is fejlettebbé válik.

Egy kutyának köszönhetően a családon belüli kapcsolatok is erősödnek, a családtagok több időt fordítanak közös tevékenységekre, javul a kommunikáció. A szórakoztató programok, hosszú beszélgetések, önfeledt nevetések pedig mindenkire pozitív hatással vannak: kutyára-gazdira egyaránt.

 9) Szeretetre tanítanak

A kölykök csodálatosak és imádnivalóak, de ők maguk is apró gyerekek: gyakran kell őket etetni, sétáltatni és rengeteg figyelmet igényelnek. Ha bizton számíthatunk környezetünk támogatására, amely átsegít minket az első nehezebb hónapokon, a legszebb dolog lehet végignézni, ahogy a gyermek és a kutya együtt nőnek fel. Viszont, ha a családban már van kutyus, akkor is csodálatos kapcsolat alakulhat ki kettejük között, amely örömteli pillanatokkal és szeretettel ragyogja be mindennapjainkat.


Kutyával együtt felnőni az egyik legnagyszerűbb dolog, amely egy gyermekkel történhet. Számtalan módon gazdagítja a kicsi életét, s ezek az élmények élete végéig elkísérik őt.

 

 Forrás: https://kutyabarathelyek.hu/hu/hirek/reszletek/10-erv-hogy-a-gyereked-kutya-mellett-nojon-fel/

 

HIRDETÉS

Milyen programnak örülnétek a tavasz folyamán a legjobban?
Nagy tavaszi garázsvásár, a bevételből kutyusaink bolha és kullancs elleni védekezését fedezzük
Családi hétvége, sok sétával, kutyás programokkal
Telepszépítő hétvége - füvesítés, faültetés, tereprendezés kicsiknek és nagyoknak
Mozduljunk ki együtt - erdei kirándulás a menhely kutyusaival
   Cikk ajánlása ismerősnek
Kérjük töltse ki az alábbi űrlapot!

A címzett e-mail címe:

Az Ön neve:

Az Ön e-mail címe: