4400 Nyíregyháza, Csatorna u. 2. | Telefon: 06 (42) 727-736 ; 06 (20) 96-05-402 | Számlaszám: 68800109-11035240 | Adószám: 18 79 19 27 - 1 - 15 | Email: allatbarat@allatbarat.com
Főoldal » Az állatorvos tanácsai
Az állatorvos tanácsai

Karácsonyi veszélyek kutyákra és macskákra!

   

 

Karácsony táján megszaporodnak a lakásban tartott kutyákat, macskákat fenyegető veszélyek. Sokszor nem is gondolná az ember, mi mindenre kell odafigyelni ilyenkor, ha szeretnénk megkímélni kedvencünket egy kis gyomorrontástól, vagy esetleg akár nagyobb problémáktól. Az alábbiakban igyekeztünk összefoglalni, mikre kell ilyenkor odafigyelni:


Veszélyes élelmiszerek

 


Romlott, penészes ételek: A sok karácsonyi maradék, valamint a konyhai hulladék véletlenül a kutyák, macskánk elé kerülhet. Ők természetesen örömmel laknak jól ezekből, azonban sok esetben súlyos hasmenést, esetleg komolyabb ételmérgezést, fertőzést kaphatnak. A penészes, avas élelmiszerek (például avas földimogyoró) szintén káros hatással lehetnek állatainkra.


Csokoládé: Hihetetlen, de igaz. A csokoládéban található anyagok (teobromin, koffein) hiperaktivitást, remegést, felgyorsult érverést, hányást és hasmenést okozhatnak. Kistestű, torkos állatok azonban akár el is pusztulhatnak 3-4 tábla keserű csokoládé elfogyasztásától. Ha mindenképpen csokoládéval szeretne kedveskedni jószágainak, inkább válasszon tejcsokoládét, és abból se adjon sokat.


Hagyma: A hagymában, fokhagymában található egyik kéntartalmú molekula felelős a mérgező hatás kialakulásáért. A vörösvérsejteket támadja, “kevésvérűséget” (anémiát) okoz. Hatása csak tartósabb fogyasztása után jelentkezik: három napig kell testtömeg kilogrammonként 30 gramm hagymát elfogyasztania kutyánknak, hogy abból baja legyen. Macskák esetében hagymaport tartalmazó bébiétel elfogyasztása után írtak le mérgezést a szakirodalomban.


Élesztő: Igen veszélyes anyag, hiszen a test magas hőmérséklete hatására a gyomorban kelésnek indul, ami közben mérete megsokszorozódik, így felfúvódást, hasi görcsöket, bélelzáródást okozhat. Emellett a kelés közben etanol (alkohol) képződik, ami szintén káros hatással van az ehhez nem szokott kutyánkra, macskánkra.

Alkohol: Az alkoholos italok fogyasztása az emberek részegségéhez hasonló kellemetlen tüneteket okozhat. Mazsola, szőlő: Bizonyos szőlőfajták kutyákban veseelégtelenséget okozhatnak. A pontos hatásmechanizmus a mai napig nem tisztázott, azonban jobb vigyázni.


Dohány: A családi ünnepek alkalmával magára hagyott cigaretták, szivarok érdekesek lehetnek egy kutya szemén keresztül, megkóstolásukért azonban nagy árat fizetnek: 1-2 cigaretta, vagy szivar lenyelése hamar súlyos tünetekhez vezet: az állat kapkodja a levegőt, nyálzik, hányás, hasmenés előfordulhat. Súlyos esetben az incidens az állat halálához is vezethet.


Zsíros, sós ételek: az ilyen élelmiszerek bár bizonyára tetszenek az állatoknak, de hasmenést, hasi görcsökkel járó megbetegedést okoznak. Az ünnepi ebédek, vacsorák készítésekor, a sütés-főzés lázában hajlamosak vagyunk engedékenyebbek, egyúttal figyelmetlenebbek is lenni, ami szintén bajok forrása lehet. Máskor biztosan eszünkbe sem jut odaadni a cicánknak a különféle húsok tisztításakor, előkészítésekor megmaradó nyesedékeket, bőr- és zsírdarabkákat, ilyenkor azonban sokan megszánják a konyhában lebzselő négylábút, és odadobnak neki egy-két (néha sok) falatot. Gyakori az is, hogy a cica önkiszolgáló módon lakmározik bele az előkészített húsfélékbe. A sok bőr, mócsing, faggyú, szőr vagy toll, halszálka még akkor is gondot okozhat, ha nem a macskának adjuk, hanem a szemétbe dobjuk őket, de a szeméttárolásunk nem biztonságos! Az állat számára fenséges illat, a vér szaga hamar előhozza az ősi ösztönöket, és nincs az a macska, amelyik előbb-utóbb meg ne találná a szemetes edényt, vagy a kert végében a szemétdombot. Az ilyenkor szinte biztosan bekövetkező gyomorrontáson, hasmenésen vagy bélsárrekedésen kívül veszélyes fertőzések, parazitózisok is fenyegetik kedvencünket, különösen akkor, ha máskor szokatlan húsfélék (vad, birka, nyúl) kerülnek az ünnepi asztalra, és ennek következtében a szemétbe. Külön fel kell hívni a figyelmet a nyers sertéshús etetésének tilalmára, amit az ünnepi sütés-főzés hevében sokan hajlamosak megszegni. Ne tegyék, az állat életébe kerülhet!


Egyéb karácsonyfa körüli veszélyek

 


Díszek: A gömbdíszek összeroppantva éles üvegdarabokra törnek, amik megvághatjákaz állatot vagy lenyelve sérülést okozhatnak a szájban, gyomorban és a belekben is. Az ünnep fő dísze mindenütt a feldíszített fenyőfa. Csak remélni tudjuk, hogy a karácsonyfa minden macskás családban még januárban is ugyanúgy áll majd a helyén, mint ahogy Szentestén állni fog, és a család kedvence nem dönti azt magára. Nagyon fontos alapkövetelmény ezért a készülődés során, hogy megtegyünk minden szükséges biztonsági intézkedést a fa megfelelő rögzítését illetően! A macskák, különösen azok, amelyek egyébként is hajlamosak mindenhová felugrálni, nagyon könnyen „játszótérnek" vélik a fenyőfát, és bizony megpróbálnak landolni rajta. Emellett a csillagszórók, gyertyák látványától és a velük járó váratlan hangjelenségektől is könnyen megijedhetnek, aminek következtében könnyen magukra dönthetik a karácsonyfát. Különösen igaz ez az „elsőkarácsonyos" kölykökre, amelyek még soha nem láttak, tapasztaltak hasonlót. Ez azért fontos kérdés, mert a minden bizonnyal bekövetkező anyagi káron túl megsérülhet maga a baj okozója, a cicus is. A felboruló fa (főleg, ha méretesebb) zúzódásokat, vérző sérüléseket, de akár agyrázkódást, gerincsérülést is okozhat! A karácsonyfa világítására szolgáló égők drótjának elrágása áramütéshez, jobb esetben csak égési sérülésekhez vezet, azon túl, hogy az esetleges zárlat a lakásban is kárt tehet. Különleges veszélyekkel fenyeget Szenteste az a csomagolóanyag-halom, amely az ajándékok kibontása után keletkezik, és amit ezen az estén csak ritkán szoktunk azonnal összeszedni. Ne felejtsük el, hogy minden macska ösztönösen imád belebújni minden dobozba, nejlonzacskóba! Sokszor azonban éppen ez okozhat súlyos gondokat, például fulladásveszélyt.

Szaloncukor: A szaloncukrok alufólia borítása nem emészthető anyag, így bélelzáródást okozhat. További veszélyforrás a fém (drót) szaloncukor felfüggesztő, ami lenyelve szintén súlyos problémákhoz vezethet.


Egyéb téli veszélyek

 


Fagyálló folyadék: A téli időszakban állandó veszélyt jelent a fagyálló folyadék, amely etilén-glikol nevű anyaga révén halálos veszélyt rejt állatainkra nézve. Az anyag édeskés, így a legtöbb állat szívesen kóstolja, azonban tudnunk kell, hogy egy kistestű macska például már pár milliliter folyadéktól elpusztulhat. Vigyázzon, hogy ne hagyja a leengedett, kifolyt folyadékot szabadon.


Egérirtók: A különféle egérirtó mérgek a kutyákra, macskákra is veszélyesek. Sőt, amennyiben egy macska egérirtót fogyasztott egereket eszik, a mérgezés így is kialakulhat. Ezek a készítmények rendszerint véralvadásgátló anyagokat tartalmaznak, így a tünetek is ebből adódóan jelentkeznek: vérszegénység, vérzékenység.


Gyógyszerek:
A téli megfázások idején sokszor juthat hozzá a kutya vagy macska is a lakásban elhagyott gyógyszerekhez. Fontos tudnunk, hogy ami az embereknek adott esetben orvosság, az állatainkat sok esetben meg is ölheti. Például 1-2 Aspirin tabletta elfogyasztása a macskákban súlyos következményekkel jár.


Petárdák:
Szilveszterkor a sok petárda robbanás miatt az állatok gyakran pánikba esnek, és akár el is szökhetnek ijedtükben otthonról. Ha kutyája ijedős, keresse fel állatorvosát, hogy megbeszéljék, milyen nyugtató adható esetleg neki, amitől jóízűen átalussza majd ezt a - számára - kellemetlen éjszakát.

Remélem, hogy a fenti gyűjtemény nem veszi el a kedvét senkinek attól, hogy négylábú barátjával töltse az Ünnepeket! Vigyázzunk rájuk!

 


Milyen programnak örülnétek a tavasz folyamán a legjobban?
Nagy tavaszi garázsvásár, a bevételből kutyusaink bolha és kullancs elleni védekezését fedezzük
Családi hétvége, sok sétával, kutyás programokkal
Telepszépítő hétvége - füvesítés, faültetés, tereprendezés kicsiknek és nagyoknak
Mozduljunk ki együtt - erdei kirándulás a menhely kutyusaival
   Cikk ajánlása ismerősnek
Kérjük töltse ki az alábbi űrlapot!

A címzett e-mail címe:

Az Ön neve:

Az Ön e-mail címe: